Home

Achtergrond 191 x bekeken

Oppositie ontevreden over hulp op arbeidsmarkt

De oppositie in de Tweede Kamer is ontevreden over de manier waarop het kabinet in de huidige economisch crisis mensen zoveel mogelijk aan het werk probeert te krijgen en te houden.

De SP en GroenLinks vinden de openstelling van de regeling voor werktijdverkorting te mager. VVD en D66 zijn juist tegen de steun uit de WW-potten voor bedrijven met plotselinge omzetterugval door de kredietcrisis.

”De minister van Banken (Wouter Bos van Financiën) grijpt in, maar wie wordt gered door de minister van Banen (Piet Hein Donner van Sociale Zaken)?”, vroeg SP-Kamerlid Paul Ulenbelt dinsdag bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken in de Tweede Kamer.
Verder was de oppositie eensgezind in haar kritiek op de grote sommen geld die de overheid nu in re-integratietrajecten steekt om werklozen aan werk te helpen, zonder dat daarvan effecten zijn te zien. De VVD en SP vroegen zich ook af of het niet beter was om uitkeringsinstituut UWV op te heffen.

De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie vroegen juist om extra begeleiding naar werk voor mensen die van jongs af aan een lichamelijke of geestelijke beperking hebben en afhankelijk zijn van een Wajong-uitkering. Zo zouden meer jobcoaches ingezet moeten worden. Het CDA wil ook een oplossing van de financiële problemen bij de REA-opleidingsinstituten voor gehandicapten.

Het CDA, ChristenUnie en GroenLinks drongen nog aan op maatregelen om arbeid en zorg te combineren. Zo moet volgens het CDA het ouderschapsverlof makkelijker en flexibeler op te nemen zijn. Ineke van Gent van GroenLinks pleitte wederom voor een ruimer vaderverlof, terwijl Cynthia Ortega van de ChristenUnie weer op haar idee van schooltijdbanen wees.

De PvdA en D66 willen de discussie over de zwakke positie van tijdelijke arbeidskrachten heropenen. PvdA-Kamerlid Jacques Tichelaar stelde dat deze discussie is ondergesneeuwd in de ophef over versoepeling van het ontslagrecht die Donner eerder heeft bepleit.
Tichelaar wil dat flexwerkers minder makkelijk op straat gezet kunnen worden. Maar zijn D66-collega Fatma Koser Kaya wierp hem tegen dat juist door het verzet van de PvdA tegen versoepeling van het ontslagrecht er nu nog zo’n groot verschil is tussen flexwerkers en vaste krachten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.