Home

Achtergrond

Opknapbeurt voor Hoge Veluwe

Nationaal park De Hoge Veluwe ondergaat de komende jaren een ingrijpende opknapbeurt.

Vooral in het centrum van het park verdwijnt de verouderde bebouwing, om plaats te maken voor een modern restaurant, een speelplaats en een parkeerplaats voor de witte (leen)fietsen. De parkdirectie heeft 20 miljoen euro uitgetrokken voor de renovatie, zo is woensdag bekendgemaakt. Behalve de bebouwing van het centrum worden ook de wegen in het populaire park aangepakt. Gebouwen elders in het natuurgebied ondergaan groot onderhoud. De monumenten De Theekoepel, de Pampel en boerderij Everwijnserf zijn al klaar. Binnenkort start de aannemer met de deels monumentale poortgebouwen bij de ingangen in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen.

Nationaal park De Hoge Veluwe is een particuliere onderneming. Het 5.500 hectare grote gebied bestaat uit bos, heide, stuifzand en wat vennen. Het gebied was tot in de jaren dertig van de vorige eeuw eigendom van de familie Kröller-Müller. In het park staat het ook wereldberoemde museum dat de kunstcollectie van Hélène Kröller-Müller herbergt. Jaarlijks bezoeken ongeveer een half miljoen fietsers en wandelaars het gebied.

Wetenschappelijk bureau Alterra uit Wageningen deed vorig jaar onderzoek naar de toekomstmogelijkheden van het park. Daaruit bleek al dat de recreatieve voorzieningen dringend aan een opknapbeurt toe waren. De directie heeft besloten ook het nog vrij nieuwe, ondergrondse museum Museonder te renoveren, zodat het ook voor andere exposities dan de permanente geschikt is.

In de komende jaren staat ook modernisering van de natuurcamping bij ingang Hoenderloo op het lijstje. Hier zijn betere sanitaire voorzieningen nodig, hoewel de gebruikers van het terrein wel zo eenvoudig mogelijk willen kamperen. Het Kröller-Müller Museum is een aparte onderneming en valt buiten de vernieuwingsplannen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.