Home

Achtergrond

Oorzaak appelallergie complexer dan gedacht

Meerdere eiwitten zijn verantwoordelijk voor de allergische reactie die mensen krijgen bij het eten van appels.

Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse, Chinese en Oostenrijkse onderzoekers dat is gepubliceerd in het jongste nummer van BMC Plant Biology. Tot nu toe gaat de medische wetenschap ervan uit dat één eiwit in de appel, het zogenoemde Mal d 1-eiwit, de allergische reactie bij mensen veroorzaakt. De praktijk is ingewikkelder, zegt Eric van de Weg, mede-auteur van de publicatie en onderzoeker van Plant Research International.

Uit het onderzoek blijkt dat er verschillende varianten van het Mal d 1-eiwit zijn, die heel verschillende reacties bij mensen kunnen veroorzaken. En de ene mens reageert minder sterk dan de ander. "Als één aminozuur in het eiwit iets anders zit, kan de allergische werking van het eiwit opeens helemaal weg zijn."

De onderzoekers hebben twee genen van de appel geïdentificeerd die een rol spelen bij de productie van allergene eiwitten. De eiwitvarianten die deze genen kunnen maken, hangt af van het ras. De varianten die in Santana gemaakt kunnen worden, waren gunstig voor de mensen die aan het onderzoek deelnamen. Santana gaf bij hen geen allergische reactie met een huidtest.

Uit ander onderzoek, gepubliceerd in BMC Genetics, blijkt dat andere vruchten - zoals de perzik en de abrikoos - dezelfde erfelijke code dragen als de appel en daardoor ook soortgelijke eiwitten maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.