Home

Achtergrond 209 x bekeken 1 reactie

Onvrede in Kamer over beloning Zalm

Een belangrijk deel van de oppositie in de Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor de vergoeding die VVD'er Gerrit Zalm krijgt als topman van de bankcombinatie Fortis Bank Nederland en ABN Amro.

De SP, PVV en GroenLinks verzetten zich tegen het jaarsalaris van 750.000 euro. Zalm ontvangt naast dit vaste salaris op termijn een bonus waarvan de hoogte afhangt van de winst die gemaakt wordt bij de verkoop van de nieuwe bank. Zalm krijgt zelf een ton voor elke miljard euro dat er winst wordt gemaakt, met een maximum van de helft van zijn jaarsalaris.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant vindt de beloningen onacceptabel. Volgens haar is iedereen het erover eens dat een nieuwe moraal in de financiële wereld nodig is. ”En minister Wouter Bos geeft nu het ’goede voorbeeld’ door een directeur van een genationaliseerde bank direct vijf keer zoveel als de minister-president te geven. Als dit de nieuwe moraal is, dan zie ik het somber in voor de toekomst”, aldus Kant woensdag.

Ook PVV-leider Geert Wilders is ontevreden. Hij vindt het salaris van Zalm ”belachelijk hoog”. In combinatie met de bonusregeling is het een exponent van de ”liberale graaicultuur pur sang”, aldus Wilders.

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik noemt het onbegrijpelijk dat iemand als Zalm, die jarenlang de publieke zaak heeft gediend voor een ministerssalaris, voor zoveel geld aan de slag gaat. ”Hier was meer bescheidenheid op zijn plaats geweest.”

Coalitiepartij CDA wil volgende week in een debat over de toekomststrategie van Fortis en ABN Amro de motieven horen van Bos. ”Zalm is een zwaargewicht. Het is aan de minister van Financiën om een marktconforme prijs af te spreken.”

Coalitiegenoot PvdA kan de beloning wel billijken. PvdA’er Paul Tang wijst erop dat Zalm harder moet werken dan bij de DSB-bank waar hij hetzelfde salaris kreeg. ”En terwijl die bank toch een slagje kleiner is.” Bovendien, aldus Tang, kreeg Zalms voorganger bij ABN Amro, Rijkman Groenink, veel meer.

Zalms beloning deed bij ChristenUnie-Kamerlid Ernst Cramer wel de wenkbrauwen fronsen. Hij heeft er bovendien moeite mee dat de Kamer nog met Bos in discussie was over salarissen bij staatsdeelnemingen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    geen onvrede over salarissen en bonussen directie van energiemaatschappijen,vreemd!

Of registreer je om te kunnen reageren.