Home

Achtergrond 208 x bekeken

Ongezonde leefstijl 'veenbrand' onder bevolking

Er smeult een "veenbrand van ongezonde leefstijl'' in alle lagen van de bevolking.

Dat constateren het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting naar aanleiding van de eerste Nationale LeefstijlBarometer.
Veenbranden zijn moeilijk onder controle te krijgen omdat de brand vaak steeds weer oplaait.

Volgens de barometer leven zes van de tien Nederlanders ongezond en lopen ze daardoor een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierfalen. Niet alleen mensen met een geringe opleiding en weinig inkomen leven ongezond, valt aan de barometer af te lezen. Veel mensen onderschatten het gevaar van een ongezonde leefstijl.

De barometer onderzocht bij 1400 mensen vijf leefstijlrisico's die de kans op ziektes vergroten: een ongezond voedingspatroon, overgewicht, te weinig beweging, roken en bovenmatig alcoholgebruik. Bij 57 procent is sprake van een opeenstapeling van twee of meer risicovolle leefstijlfactoren.

Ongezonde voeding en overgewicht komen het meest voor. Van de totale steekproef rookt 33 procent en bij 28 procent is sprake van te hoog alcoholgebruik. Roken en bovenmatig alcoholgebruik gaan vaak hand-in-hand. Een ongezonde leefstijl komt voor in elke sociale klasse en elk welstandsniveau beperkt zich niet tot de grote steden.

De aard van de leefstijlrisico's verschilt wel. Zo bewegen hoger opgeleiden te weinig, roken mensen uit een lagere sociale klasse vaker en hebben mensen met een lagere welstand vaker overgewicht en een ongezond voedingspatroon. De gezinssituatie lijkt bepalend: alleenstaanden zonder kinderen hebben vaker een ongezondere leefstijl.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.