Home

Achtergrond 168 x bekeken

Omzet restaurants en cafés hard gedaald

De omzet van de Nederlandse horeca is in het derde kwartaal met 0,7 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag dat de verkoopvolumes in restaurants met 6,1 procent daalden, in cafés was er sprake van een afname van 5,4 procent.

De omzet van de gehele horeca daalde door de afname van de verkoopvolumes met 0,7 procent. Het gaat hier om de eerste daling in vier jaar, aldus het CBS. Bij restaurants en cafés waren de klappen groter, maar prijsstijgingen konden de omzetdalingen beperken tot respectievelijk 1,7 en 1,8 procent. Bij hotels viel de omzetgroei door de economische neergang terug tot 1,8 procent.

Het CBS wil de lagere omzetten niet wijten aan het rookverbod, dat op 1 juli is ingevoerd in de horeca. Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer lijden horecabedrijven vooral onder het afgenomen consumentenvertrouwen, waardoor de hand op de knip wordt gehouden. Dit was in het tweede kwartaal ook al zichtbaar.

Ook de hoge prijzen in de horeca kunnen een rol hebben gespeeld, aldus Vergeer. "Je zou kunnen zeggen dat de prijsstijgingen terug van weggeweest zijn.'' In restaurants stegen de prijzen bijna met 5 procent, ver boven de inflatie in Nederland. Cafés vroegen gemiddeld 3,8 procent meer voor hun versnaperingen.

Het rookverbod kan er volgens het CBS wel toe hebben geleid dat er verschuivingen zijn opgetreden in de omzetverdeling. Vergeer: "Wij zien dat kleinere horecabedrijven minder hebben gedraaid dan de grotere ondernemingen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.