Home

Achtergrond 222 x bekeken 3 reacties

Olieprijs weer scherp gedaald

De olieprijs daalde gisteren tot het laagste niveau in 22 maanden tijd.

Dat werd veroorzaakt door speculaties over een dalende vraag wegens de verslechterende economische omstandigheden. Een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde met 5,8 procent tot 55,86 dollar.

De Amerikaanse overheid gaf voeding aan de speculaties door de verwachting voor de wereldwijde vraag naar olie voor 2009 naar beneden bij te stellen. Het Amerikaanse energiebureau Energy Information Agency (EIA) verwacht dat de consumptie volgend jaar licht zal afnemen tot gemiddeld 85,9 miljoen vaten per dag.

De vraag in de Verenigde Staten, de grootste afnemer van olie ter wereld, zal volgens het EIA met meer dan 1 miljoen vaten per dag afnemen. Dat is sinds 1980 niet meer voorgekomen.

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (Opec) liet eerder deze week weten de olieproductie mogelijk verder te zullen verlagen als de olieprijs blijft dalen. Vorige week verlaagde de Opec de productie al met 1,5 miljoen vaten per dag, maar de prijs van olie reageerde nauwelijks op de maatregel.

Afgelopen juli bereikte de olieprijs nog een recordhoogte van ruim 147 dollar per vat. Daarna kelderde de prijs snel, waardoor de Opec tot een productieverlaging besloot.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HENK HOFSTRA

  WAAR BLIJFT DE PRIJSVERLAGING AAN DE POMP????

 • no-profile-image

  martijnbuma@hotmail.com

  Jah het is gewoon verschrikkelijk hoe ze in Europa de prijs omhoog houden . Ik heb voor 8 maanden in California gezeten en zag hoe snel de prijs daar zakte . De prijs in Californië zakte in 5 maand tijd met $ 2,50 per gallon . Ik ben momenteel in Migichan en je betaald hier $ 1,80 per Gallon . Dan vraag ik me af waarom de prijzen in Europa zo hoog blijven ! Er zijn mensen die er nu echt verschrikkelijk veel aan verdienen !

 • no-profile-image

  oliesjeik zonder olie

  Degene die het meest verdient is de staat. Op iedere liter zit bijna een euro accijns voor de schatkist. Daarom doet de overheid ook niks, ze zal de hoge prijzen eerder stimuleren met het prachtige argument dat dit goed is voor het milieu.

Of registreer je om te kunnen reageren.