Home

Achtergrond 157 x bekeken 1 reactie

Olieprijs onderuit door slechte berichten

Lage olieprijzen zorgen doorgaans voor internationale specialisatie en dus een efficiënte voedingsketen.

De olieprijs daalt nu echter tot gevaarlijke diepten, aldus het Internationale Energie Agentschap (IEA) in een vandaag gepresenteerd rapport. Bij het huidige prijsniveau blijven investeringen in alternatieve energie uit, en ontstaat op termijn een groot olietekort.Volgens de IEA zijn de olieprijzen op dit moment te laag, een mening die niet geheel onverwacht wordt gedeeld door het Opec-kartel, dat waarschuwt dat ontwikkeling van olievelden wordt uitgesteld. Om in de toekomst een gezonde aanvoer te kunnen garanderen, zijn in de ogen van de Parijse organisatie forse investeringen nodig.

In 2007 werd door de oliemaatschappijen een recordbedrag van 310 miljard aan onderzoek en ontwikkeling uitgegeven, terwijl 360 miljard nodig was. De Amerikaanse regering stelde haar inschatting van de gemiddelde olieprijs volgend jaar 43 procent naar beneden bij tot $ 63,50 (€ 50,70). Op woensdag zonk de prijs naar een nieuwe bodem van $ 52,75. Dat is 65 procent minder dan het recordniveau dat in juli is bereikt. De dagen ervoor leek de olieprijs in Londen ’s ochtends steeds op te klimmen, om vervolgens te dalen zodra een nieuw verontrustend rapport over de stand van de economie naar buiten kwam. Een slechter draaiende economie betekent immers een teruglopende olieconsumptie.

Voor de teruglopende exporten is de dalende olieprijs echter goed nieuws, zeker bij een gelijkblijvende dollarkoers van $ 1,27 versus 1 euro. De koers van het Britse pond is minder stabiel, en zakt verder weg ten opzichte van de euro. De euro doet nu 81 cent, tegen 79 cent vorige week. Versus de dollar verloor het pond nog meer terrein, wat goed is voor de Britse export.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Harm

    Misschien een kwartje van Bos invoeren. Het geld kan dan mooi besteed worden aan ontwikkeling van schone energiebronnen. Misschien moeten het wel 2 kwartjes worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.