Home

Achtergrond

Obama belooft aanpak klimaatverandering

Ontkenning is niet langer een adequate oplossing van het klimaatprobleem.

Dat zei Barack Obama, de toekomstige president van de Verenigde Staten, dinsdag in een videoboodschap aan senatoren die een bijeenkomst hadden over het milieu.

Obama beloofde in de video nieuw leiderschap op het gebied van klimaatverandering. President George W. Bush hield zich afzijdig van de milieuproblematiek en weigerde klimaatverdragen te ondertekenen. Obama zei actief mee te willen doen aan gesprekken tussen wereldleiders die op zoek zijn naar een oplossing voor het klimaatprobleem.

Hij richtte zich in de boodschap ook direct tot de ministers die over twee weken bij elkaar komen in het Poolse Poznan, waar voorbereidingen getroffen worden voor het milieuverdrag dat in 2009 in Kopenhagen moet worden getekend. ”Ik ben geen president tijdens jullie bijeenkomst, maar ik heb gevraagd aan afgevaardigden mij verslag uit te brengen.”
”Zodra ik president ben, kunt u er zeker van zijn dat de Verenigde Staten zich actief betrekken bij de onderhandelingen en de wereld zullen helpen een sprong voorwaarts te maken.”

De VS verwezen onder Bush het Kyoto Protocol naar de prullenbak. Voor de opvolger van dit verdrag is het van cruciaal belang dat ook de VS akkoord gaan met de afspraken. Obama zei in de verkiezingsstrijd al milieu centraal te willen stellen, maar experts vreesden dat hij die beloftes niet zou nakomen.

De uitspraken van Obama op de video zijn de eerste indicatie sinds zijn verkiezing op 4 november dat hij zijn milieuplannen door gaat zetten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.