Home

Achtergrond 233 x bekeken

'Notarissen moeten ethiek weer omarmen'

Nederlandse notarissen moeten ethische normen en waarden weer omarmen in plaats van commercieel gewin na te streven.

Dat stelt hoogleraar notarieel en privaatrecht Martin Jan van Mourik bij zijn afscheid bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dat meldde de universiteit vandaag.

Volgens de hoogleraar bevindt de beroepsgroep zich door ethische aftakeling op een hellend vlak. In 1999 werd in het notariaat de marktwerking ingevoerd; notarissen kunnen elkaar sindsdien via hun tarieven en service beconcurrerren. Van Mourik ziet in de marktwerking grote gevaren voor het notariaat als dienaar van de rechtsorde.

De onafhankelijkheid en onpartijdigheid van notarissen dreigen te bezwijken. Vooral de vastgoedsector oefent veel druk uit op het notariaat, stelt de hoogleraar. Ook in de Tweede Kamer is volgens hem sprake van 'geknoei' met het ethisch gehalte van wetten.
Notarisen moeten zich daartegen wapenen door de ethiek en deugden te omarmen. Dat moet resulteren in het juiste morele gedrag. Deugdzaamheid vormt samen met onafhankelijkheid en onpartijdigheid de kern van het ambt, aldus Van Mourik. De hoogleraar was meer dan veertig jaar werkzaam in het notariaat, gaf in diverse media en in columns geregeld uitleg over het notarisvak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.