Home

Achtergrond

Nieuw tariefsysteem BKD vergoot invloed bollenteler

De Bloembollenkeuringsdienst (BKD) heeft een nieuw tariefsysteem ontwikkeld voor de financiering van de veldkeuring, waarbinnen de bollenteler zelf meer invloed heeft op de kosten die hij bij de BKD maakt.

De verandering is het gevolg van de privatisering van BKD-handelingen. Deze werden altijd collectief vanuit het Productschap Tuinbouw (PT) betaald. Op 1 januari 2009 gaat het nieuwe systeem in.

"Sommige bedrijven moesten in het oude stelsel meer betalen dan andere", legt Peter Knippels, hoofd keuringsbeleid en -kwaliteit bij de BKD, uit. "We willen tot een evenwichtiger verdeling komen." Dit valt samen met de in drie jaar tijd afgebouwde subsidie van het Productschap Tuinbouw (PT). "Daar willen we een robuust en eerlijk systeem voor in de plaats zetten."

De BKD gaat met een opgebouwd tarief werken: een basistarief, uurtarief, vaste jaarbijdrage, registratiebijdrage per partij en bijdrage per hectare. "Dat is goed voor de teler. Hij heeft meer invloed op zijn kosten”, directeur Jos Goebbels.”Als hij ervoor zorgt dat wij efficiënt kunnen werken, bijvoorbeeld door goede voorbereidingen te treffen, is hij minder geld kwijt."

De BKD-directeur verwacht dat op den duur alle taken van de dienst overgaan naar een zogenoemd verrichtingentarief. "Met behoud van kwaliteit, natuurlijk." De privatisering wordt gecompenseerd met een verlaging van de vakheffing. Met hoeveel, wordt begin februari bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.