Home

Achtergrond

Nieuw-Zeelandse export van lamsvlees naar dieptepunt

De export van lamsvlees vanuit Nieuw-Zeeland daalt dit seizoen naar een dieptepunt van 20,4 miljoen lammeren.

Sinds 1963 is de uitvoer niet meer zo laag geweest. Dat heeft te maken met de extreme droge omstandigheden en de zeer lage wol- en vlees­prijzen in de afgelopen tijd.

De totale productie van ’s werelds grootste exporteur van lamsvlees zal waarschijnlijk uitkomen op 27,3 miljoen lammeren. Om het tekort op te vangen, zullen boeren veel van de lammeren iets groter laten worden voor het slachten, tot 17,7 kilo per stuk. Dat levert in gewicht 7,5 procent meer lamsvlees op en reduceert de totale daling tot 18 procent in vergelijking met vorig jaar.

Boeren in Nieuw-Zeeland moesten in het eerste kwartaal van dit jaar noodgedwongen veel lammeren slachten omdat er onvoldoende voer beschikbaar was. Daar komt bij dat het door recordprijzen in de zuivelsector veel aantrekkelijker werd om over te schakelen op melkvee.

Rene Groeneveld

Of registreer je om te kunnen reageren.