Home

Achtergrond

Netwerk rectificeert uitzending over Spaanse tomaat

Netwerk rectificeert op haar website de uitgezonden reportage die dit programma eerder deze zomer uitzond en waarin de redactie Spaanse en Nederlandse tomaten vergeleek.

In de uitzending van 26 augustus kwam de redactie tot de conclusie dat Nederlandse tomaten gezonder zijn dan Spaanse. Nederlandse tomaten zouden minder resten van gewasbeschermingsmiddelen bevatten. De redactie baseerde zich daarbij op uitspraken van Milieudefensie en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Na de uitzending reageerde Hortyfruta, een overkoepelende coöperatie van tomatentelers uit het Spaanse Andalusie, fel op de uitspraken in de uitzending. Hortyfruta benadrukte dat de kwalificatie ’Spaanse tomaten zijn ongezond’ apert onjuist was en is. Ze eistte daarom een rectificatie.

De redactie verdiepte zich daarop nog eens in de kwestie door vragen te stellen aan het Spaanse Hortyfruta, de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) en Milieudefensie. In een artikel op de site van Netwerk doet de redactie dat nu.

Daarin zegt de VWA onder andere: ”Deze zaak ligt nog iets complexer, omdat het veel minder giftige metaboliet oxamyl-oxim is aangetroffen en geen oxamyl. Zo is het aan Milieudefensie gerapporteerd, maar je kunt ze niet echt kwalijk nemen dat ze het verschil niet zagen. [..] Milieudefensie neemt hier geen genoegen mee en wil dit eerst nader onderzoeken. Kortom, de uitspraak in de eerdere uitzending ’Spaanse tomaten zijn ongezond’ is te kort door de bocht. Die uitspraak is gebaseerd op de - onderbouwde - mening van Milieudefensie waar een misverstand aan ten grondslag lijkt te liggen. Zowel Hortyfruta als de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit delen deze mening niet. Volgens de VWA hebben Spaanse tomaten geen gevaar voor de volksgezondheid opgeleverd."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.