Home

Achtergrond 5 reacties

'Nederlandse landbouw moet blijven innoveren'

De Nederlandse landbouw behoudt zijn toonaangevende positie maar er dient wel geïnvesteerd en geïnnoveerd te worden.

De overheid moet bovendien de wereldhandel helpen disciplineren, omdat maatschappelijke initiatieven niet volstaan. Dat zei Antoon Vermeer, voorzitter van de ZLTO, vandaag op het Future of Food & Agri Congres in Wageningen. "De Nederlandse agrarische sector blijft in Europa en in de wereld een toonaangevende positie behouden, omdat ze als kraamkamer voor vernieuwing dient. Zowel richting markt als richting de samenleving."

Hij noemt het voorbeeld van het verdoofd castreren van biggen, dat ook andere landen tot nadenken dwingt. "Zo dwingen maatschappelijke tendensen in Nederland het buitenland na te denken. De overheid is in dit opzicht wel te ver teruggetrokken. Ze moet nadrukkelijker een gelijk speelveld nastreven."

Een liberaler beleid voor genetische modificatie is volgens Vermeer noodzakelijk om de positie te behouden. "We moeten toe naar een systeem waarin de randvoorwaarden voor biotechnologie zeer duidelijk zijn vastgelegd. Daarbinnen kun je dan snel en flexibel opereren. Anders loopt de achterstand met de rest van de wereld op. Nu voeren we over elke innovatie een eindeloze discussie."

Volgens Vermeer is het wel essentieel dat eigendomsrecht goed geregeld wordt. "Anders krijgen we een onwenselijke situatie vergelijkbaar met onze energievoorziening. Wanneer dan de discipline verzwakt, kan dat zoals bij de kredietcrisis leiden tot grote problemen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Eerst verdienen en dan dat moderne modieuze voordegekhouwoordje innoveren,trendsetten en noem maar op.Schei toch uit!!!!

 • no-profile-image

  gert

  goedkope retoriek

 • no-profile-image

  scheit

  Vion is van zlto en die betaalt een belabberde prijs. Dus niet zo hypocriet vermeertje !!!!

 • no-profile-image

  gert

  laat de boeren merken dat VION een echte cooperatie is

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als ondernemen overleven wordt dan komt innoveren wel op de laatste plaats

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.