Home

Achtergrond

Nederland verkoopt meeste bewerkte groente

Nederland loopt in Europa voorop met de verkoop van gesneden groente.

Dat blijkt uit een vergelijkend Europees onderzoek in opdracht van het Productschap Tuinbouw. Wel nam de groei in Nederland af. In Nederland bedroeg de verkoop van bewerkte groente en fruit in 2007 circa 421 miljoen euro. Dat is hoger dan de consumptie in Duitsland, Frankrijk, België, Spanje en Italië, blijkt uit Europese gegevens van onderzoeksbureaus Nielsen en GfK. In het Verenigd Koninkrijk is de verkoop twee keer zo groot, maar is het inwonertal vier keer hoger dan in Nederland.

Het is voor het eerst dat de binnenlandse markt van bewerkte groente en fruit wordt vergeleken met andere landen. Nederland blijkt ook een relatief divers assortiment aan te bieden. Opvallend is wel dat de groei in Nederland lijkt af te vlakken na een sterke ontwikkeling. Zo groeide de verkoop tussen 2005 en 2007 met 25 procent. Dat is vooral groente, de markt voor bewerkt fruit is nog erg klein, maar groeit wel sneller. Hier liggen kansen voor Nederlandse snijderijen, blijkt uit het rapport.

Eerder onderzoek van ABN Amro liet al zien dat de groei van de verkoop van bewerkte groente groter is in horeca dan in de winkels. Met name ketens als La Place laten een forse groei zien bij de verkoop, maar de winkels blijven veruit het grootste afzetkanaal voor producten als wokgroente, slamixen, soepgroente en hutspotpakketen.

De grootste markt bewerkte groente is het Verenigd Koninkrijk, maar deze markt lijkt verzadigd. Ook hier wordt de grootste groei behaald met bewerkt fruit. Het onderzoek geeft groentesnijderijen inzicht in de verschillende Europese markten. De omzet van deze snijderijen groeide van 2001 tot 2006 naar 423 miljoen euro. Dat was in 2001 nog 254 miljoen euro. Het aantal bedrijven daalt wel, blijkt uit de gegevens. Steeds meer snijderijen richten zich op de export van gesneden groente.

Of registreer je om te kunnen reageren.