Home

Achtergrond 2 reacties

Nederland streeft Deense sector voorbij

De Nederlandse varkenshouderij heeft de Deense varkenshouderij van de eerste plaats verdrongen bij de productiviteit.

Dat stelt de Deense bedrijfsadviesorganisatie Dansk Svineproduktion vast in een rapport.

Volgens het rapport over de internationale concurrentiepositie van de bedrijfstak produceert een Deense zeug gemiddeld 24,5 vleesvarkens per jaar. Het overeenkomstige cijfer voor Nederland is 24,7. De uitval in de Deense biggenproductie is hoger. Van de gespeende biggen sterft 3,1 procent. In Nederland 1,9 procent.

Het aantal gespeende biggen per zeug per jaar blijft gemiddeld bekeken in Denemarken tot dusver hoger, namelijk 26,4. Voor Nederland is het gemiddelde 25,8. De sterfte onder de Deense zeugen is verder aanzienlijk hoger dan in Nederland, namelijk 15 procent tegen 5 procent.

Dansk Svineproduktion vergelijkt in totaal veertien landen, waarvan drie buiten West-Europa, namelijk Brazilië, Canada en de USA. In deze landen is het aantal geproduceerde vleesvarkens per zeug per jaar respectievelijk 22,2, 20,2 en 19,8. De Franse varkenshouderij komt met 23 vleesvarkens op de derde plaats.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Allemaal goed dat ze in Nederland zo productief zijn , de retail gaat wel met de eieren lopen .
  Als de prijs niet vlug klimt zitten de zeugenhouders in de financiële schit , en kan geen enkel Overbruggingskrediet voldoende zijn .
  Nederland dringt dan nog allerhande "betuttelende" regeltjes op .
  De mensen die werken worden gestraft , net als in belgië
  Binnen X aantal jaar geen zelfstandige ondernemer meer te vinden als die marktprijs niet dringend omhoog gaat

 • no-profile-image

  jan

  Jan uit belgie, U bent degene die snapt waar het over gaat, ook al helpt een hogere produktie (door ons boeren zelf gedaan) een beetje!???

Of registreer je om te kunnen reageren.