Home

Achtergrond

Nederland nog niet voor steun autosector

Nederland heeft enige aarzelingen bij de suggestie van Brussel om de noodlijdende autosector 40 miljard euro te lenen.

"Wij zijn in het algemeen niet erg voor steun aan sectoren'', aldus een woordvoerster van minister Wouter Bos (Financiën) vandaag. "We zijn heel benieuwd naar het voorstel. Als dat er komt, zullen we het goed bestuderen op de gevolgen''.

President Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk lanceerde vorige maand het idee voor omvangrijke steun. De Duitse EU-commissaris Günter Verheugen (Industrie) stelde woensdag dat de Europese Investeringsbank (EIB) de aangewezen instelling is om het geld te verstrekken.

Autoproducenten in de Verenigde Staten kregen recent 18 miljard euro (25 miljard dollar) krediet voor de ontwikkeling van schonere technologie.

Het EU-plan is vooral gunstig voor Frankrijk en Duitsland, die veel autofabrikanten binnen hun grenzen hebben. De sector staat onder druk, omdat de autoverkopen kelderen wegens de financiële crisis. De sector moet echter wel flink investeren om te voldoen aan nieuwe EU-eisen voor zuinig brandstofverbruik.

Het idee komt dinsdag ter sprake bij EU-beraad van ministers van Financiën, onder wie Wouter Bos. Ter tafel komt ook een suggestie van de Franse president Nicolas Sarkozy om Europese bedrijven te beschermen tegen overnames door niet-Europese staatsfondsen. De suggestie stuit echter op scepsis van Nederland en onder meer Duitsland.

Eerder dit jaar gaf de Europese Unie al enkele honderden miljoenen euro's steun aan de visserijsector. Die had toen last van de dure diesel. Het waren met name Franse vissers die de steun afdwongen met harde acties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.