Home

Achtergrond

Nederland efficient in verwerking bieten

Nederland heeft de meest efficiënte bietenverwerking in de EU.

De twee fabrieken van Cosun-dochter Suiker Unie produceren gemiddeld per campagne elk 380.000 ton suiker. Het gemiddelde in de EU ligt op 135.400 ton suiker per fabriek.

Dat blijkt uit gegevens van de Cibe, de Europese organisatie van bietentelers. De EU heeft in 2005 het suikerbeleid hervormd, waarbij het suikerquotum terug wordt gebracht van ruim 18 miljoen ton naar 12 miljoen ton. Cosun heeft de suikerfabriek in Groningen gesloten, waardoor per fabriek meer bieten worden verwerkt. Deze schaalgrootte geeft Cosun een concurrentievoordeel. Producenten in andere landen moesten minder rendabele fabrieken openhouden om te voorkomen dat de bieten over een te grote afstand vervoerd moeten worden.

Uit de gegevens blijkt dat Cosun na de hervorming van het suikerbeleid de zesde plaats inneemt op de ranglijst van Europese suikerconcerns. Vóór de overname van de suikerdivisie van CSM stond Cosun op de negende plaats.

Door de hervorming van het suikerbeleid is de bietenteelt verschoven naar Noordwest-Europa. De meeste quota zijn ingeleverd door Zuid- en Oost-Europa. Bulgarije, Ierland, Letland, Portugal en Slovenië hebben hun hele quotum ingeleverd. De suikerquota van Griekenland, Spanje, Italië en Hongarije zijn meer dan gehalveerd.

De suikerproductie in de EU is na de hervorming van het suikerbeleid steeds meer een coöperatieve activiteit geworden. Alle coöperaties samen hebben een suikerquotum van 8,6 miljoen ton. Dat is 64 procent van het totale EU-qotum. Ze hebben 70.100 leden/leveranciers. Dat is 41 procent van alle telers. De coöperatieve telers telen meer bieten dan telers die aan particuliere concerns leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.