Home

Achtergrond 2 reacties

Nabetaling blijft optie voor FrieslandCampina

De nieuw te vormen zuivelcoöperatie FrieslandCampina probeert nabetalingen te vermijden in haar nieuwe prijssystematiek maar laat toch een achterdeurtje open.

Dit blijkt uit gegevens die de bedrijven hebben gepubliceerd. Uitgangspunt voor de uitbetaling aan de leden is een zo definitief mogelijke garantieprijs, gebaseerd op het gemiddelde van 45 miljard kilo geproduceerde melk in Europa. De opzet is dat de garantieprijs de huidige voorschotmelkprijs inclusief nabetaling vertegenwoordigt. Een woordvoerder van Friesland Foods (FF) bevestigt echter dat het lastig is om nabetalingen van referentieonderneming helemaal goed in te schatten. Daarom is er een mogelijkheid tot correctie. Die kan worden uitgevoerd bij de uitbetaling van de prestatietoeslag. Deze wordt bepaald op een kwart van de jaarlijkse bedrijfswinst plus de rente op 15 procent van de bedrijfswinst die niet wordt uitgekeerd, maar wel van de leden is.

De garantieprijs wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde melkprijs inclusief nabetaling in Duitsland (volgens ZMP), de melkprijzen van Bel Leerdammer, Cono Kaasmakers en Doc Kaas in Nederland, de melkprijs van Arla Foods in Denemarken en van Milcobel in België.
"We zoeken met deze referentiebedrijven het niveau van de Europese melkplas", vertelt een woordvoerder van Friesland Foods. "Het systeem wordt niet veel ingewikkelder. Melkveehouders hebben tijdens de afgelopen regiovergadering goed op de nieuwe melkprijs systematiek gereageerd." Enige veehouders uitten tijdens de regiobijeenkomsten kritiek op het feit dat FrieslandCampina niet zijn eigen melkprijs bepaalt, zoals andere bedrijven doen. "We bepalen echter wel degelijk onze eigen melkprijs", zegt de woordvoerder. "Naast de garantieprijs betalen we een prestatietoeslag. Deze toeslag is afhankelijk van het resultaat van de onderneming."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    koetje

    hoezo via de concurrenten het prijsniveau zoeken? Zo'n groot bedrijf zou toch eigenlijk trendzetter moeten worden.

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Melkprijsbepaling bij frieslandcampina: zuinigheid die de wijsheid bedriegt.

Of registreer je om te kunnen reageren.