Home

Achtergrond 166 x bekeken

NMa beboet alleen publieke organisaties

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in het derde kwartaal van dit jaar alleen boetes uitgedeeld aan organisaties uit de publieke sector. Dat bleek vrijdag uit de kwartaalterugblik van de NMa.

De grootste zaak ging over kartelvorming door thuiszorginstellingen in Kennemerland en 't Gooi. Vijf organisaties kregen een boete van in totaal 8 miljoen euro voor de verdeling van hun werkgebieden. Zorgbehoevenden konden daardoor niet meer vrij kiezen waar zij zorg wilden inkopen.

Verder kreeg staatsbedrijf ProRail een boete opgelegd van 876.000 euro. De beheerder van het spoorwegennet zou bij de verdeling van spoorcapaciteit de Nederlandse Spoorwegen, een ander staatsbedrijf, hebben bevoordeeld boven het deels private Connexxion.

Verder hield de NMa in het kwartaal de bouw scherp in de gaten. Volgens de organisatie behoren prijsafspraken in de sector nog niet tot het verleden. De kartelwaakhond stuurde een waarschuwing aan bouwondernemingen nadat signalen waren binnengekomen over mogelijke kartelafspraken bij een gemeentelijke aanbesteding.

De NMa voerde in het kwartaal verder bedrijfsbezoeken uit bij ondernemingen uit de cosmeticabranche en in de luchtvaartsector. Ook ging de NMa akkoord met de overname van de Gouden Gids door De Telefoongids. In totaal werden veertig fusiemeldingen na een eerste onderzoek goedgekeurd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.