Home

Achtergrond 189 x bekeken

NBHV: exportverbod kost sector 25 miljoen

Minister Gerda Verburg moet alles in het werk stellen om volgende week de export van slachtschapen en -lammeren naar België en Duitsland mogelijk te maken. Dit stelt de bond van veehandelaren NBHV in een brief aan de bewindsvrouw.

In Nederland zijn volgens de bond dertigduizend dieren speciaal geselecteerd en gemest met het doel als offerdier te dienen. De dieren zijn te zwaar voor reguliere consumptie. Als deze dieren in de komende weken niet afgezet worden, heeft dit vergaande gevolgen voor de sector.

Het aanbod is dan veel te groot zijn met als gevolg dat de prijzen met ten minste € 25 per dier dalen. De NBHV schat de mogelijke schade voor dit seizoen op 25 miljoen euro.

Het Offerfeest gaat dit jaar op maandag 8 december van start. Als er niet snel een mogelijkheid komt voor export naar België, wordt het logistiek onmogelijk om alle dieren nog weg te krijgen, stelt de bond.

België en ook Duitsland houden tot nu toe de grenzen dicht. Piet Thijsse, voorzitter van de NBHV, vindt dat het tijd is dat Verburg zich persoonlijk met de situatie bemoeit. "Er is al wel gelobbyd, maar nog niet op het hoogste niveau", aldus Thijsse.

Volgens hem kan België niet op een andere manier voorzien in de vraag naar slachtdieren voor het Offerfeest. België zou al bezig zijn met het importeren van slachtdieren uit Ierland, maar volgens de NBHV-voorzitter is dit niet genoeg.

"Een aantal slachterijen in België blijft, zoals het er nu uitziet, gesloten", zegt Thijsse. Het is volgens hem wrang dat de export nu nog niet mogelijk is terwijl de knuttenvrijeperiode een dezer weken kan aanvangen.

Het ministerie bevestigt dat de het ingaan van de knuttenvrijeperiode 'zeer' nabij is. "Al betekent dit niet automatisch dat de exportregels worden aangepast", zegt woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.