Home

Achtergrond

Moskou en Kiev leggen gasruzie weer bij

Rusland en Oekraïne hebben hun jongste conflict over de betaling voor gasleveranties bijgelegd.

De Russische gasgigant Gazprom en de Oekraïense gasmaatschappij Naftogaz hebben een akkoord gesloten over de gasrekening van de afgelopen maanden, zo meldde Gasprom vandaag in een verklaring.

Gazprom dreigde zaterdag nog de gaskraan naar Oekraïne dicht te draaien als het land niet snel een schuld van zo'n 1,9 miljard euro zou aflossen. Een eerdere ruzie over de gasrekening leidde in januari 2006 tot een korte onderbreking van de gaslevering aan Europa, dat Russisch gas krijgt dat over Oekraïens grondgebied wordt getransporteerd.

Oekraïne en Rusland komen geregeld in conflict over de gasrekening, onder meer omdat de Russen Kiev verplichten gas via een tussenpersoon af te nemen. Daarbij blijft volgens Oekraïne veel geld aan de strijkstok hangen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.