Home

Achtergrond

Monsanto investeert in biobrandstoffen uit suikerriet

Monsanto koopt Aly Participacoes, een Braziliaanse bedrijfsgroep die suikerriet omzet in energie.

Tot nog toe beperkte Monsanto zich tot de optimalisering van de teelt van katoen, mais en soja. Met de deal is volgens Amerikaanse media naar schatting 230 miljoen euro gemoeid.

Voor Monsanto is de aankoop in eerste instantie een strategische: een snelle manier om technologische expertise in te winnen. Het agribusiness-concern verwacht niet dat de Braziliaanse onderneming vóór 2015 substantieel kan bijdragen aan de balans.

Carl Casale, vice-directeur voor wereldwijde strategie: "de wereldwijde vraag naar suiker en biobrandstoffen stijgt sneller dan de huidige productieniveaus van suikerriet aankan." Volgens de Internationale Suiker Organisatie consumeert de wereld volgend jaar 3,9 miljoen ton meer dan het produceert.

"Ons doel is daarom de opbrengst van suikerriet te vergroten en de productiekosten te verlagen. Precies wat we reeds doen met mais, soja en katoen." Casale bestrijdt dat Monsanto kiest voor suikerriet als bron voor energie, ten koste van mais. "Het is een aanvulling die niets afdoet aan onze verbintenis met mais als voeding voor ethanol."

In 2017 verwacht de Oeso dat de productie van ethanol is verdubbeld tot ruwweg 125 miljard liter. Brazilië is de grootste producent, wat de laatste jaren leidde tot grote overnames van lokale concerns door ADM en Bunge.

Presidentskandidaat Barack Obama (Democraten) is van zins Amerikaanse maisproducenten te blijven ondersteunen bij de productie van ethanol, terwijl John McCain (Republikeinen) het land open wil stellen voor Braziliaanse ethanol.

Of registreer je om te kunnen reageren.