Home

Achtergrond 171 x bekeken

Minister Vogelaar treedt af

PvdA-minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie is donderdagavond afgetreden.

De reden is dat de partijleiding van de PvdA het vertrouwen in haar had opgezegd, zei Vogelaar in een korte toelichting.

Volgens de PvdA-top was Vogelaar haar gezag kwijtgeraakt en kon daardoor geen succesvol integratiebeleid meer op poten zetten. Dat is de belangrijkste oorzaak voor de vertrouwensbreuk, zei partijleider Wouter Bos in een verklaring. Volgens Bos was er een situatie ontstaan waarin het voor haar niet langer mogelijk was "gezagvol en effectief'' op te treden.

Geruchten over Vogelaars aftreden werden donderdagavond steeds sterker nadat het NOS Journaal had bericht over het overleg tussen de minister en de partijtop. De spreekwoordelijke druppel was Vogelaars besluit om af te zien van het apart registreren van Antilliaanse probleemjongeren. Dat besluit is slecht gevallen binnen de PvdA. Vogelaar zou hiervoor geen steun hebben binnen de Tweede Kamerfractie.

In de toelichting op haar aftreden stelde Vogelaar zich niet in de kritiek van haar partij te herkennen en dat ze haar werk graag af had willen maken. Ze zei dat ze haar aanpak van de achterstandswijken begon zonder geld, maar dat ze er toch in geslaagd was dat te regelen. Ook heeft ze samen met gemeenten, corporaties en bewoners een gemeenschappelijke agenda voor de wijkaanpak weten op te stellen. "Onder bewoners was een groeiend vertrouwen in mijn wijkaanpak.

De meeste politieke partijen noemden haar vertrek evenwel onvermijdelijk. Volgens VVD-leider Mark Rutte heeft ze "kans op kans'' gekregen, maar slaagde ze er maar niet in om een project naar behoren af te ronden. "Het was elke keer weer een nieuw probleem met deze minister.

GroenLinks vindt het wel "beschamend'' hoe de PvdA-top haar minister "in een achterkamer'' ten val heeft gebracht. PVV-leider Geert Wilders acht het aftreden van Vogelaar "een zegen voor het land''. Volgens hem heeft ze er een "enorme puinhoop'' van gemaakt. "Ze was een toonbeeld van incompetentie.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob noemde de val van Vogelaar "tragisch'', SGP-leider Bas van der Vlies hield het op "even onvermijdelijk als opmerkelijk''. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel zei verrast te zijn door het aftreden van de minister.

De PvdA presenteert vrijdag al een opvolger voor Vogelaar. Het gaat waarschijnlijk niet om de stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart Ahmed Marcouch, wiens naam donderdag hardnekkig de ronde deed. RTL Nieuws meldde na middernacht dat de opvolger vermoedelijk oud-fractievoorzitter Eberhard van der Laan van de PvdA in Amsterdam is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.