Home

Achtergrond 1 reactie

Milieuorganisatie wil minder import soja en biobrandstof

Europa's honger naar vlees, eieren en melk en de toenemende vraag naar biobrandstof veroorzaken ontbossing, extra uitstoot van schadelijke CO2-gassen en conflicten in plattelandsgemeenschappen in ontwikkelingslanden.

Dat concludeert de milieuorganisatie Friends of the Earth Europe (FoEE), waar ook Milieudefensie deel van uitmaakt, vandaag op basis van nieuw onderzoek. Het onderzoek toont aan dat soja het grootste beslag op land legt en een belangrijke oorzaak van ontbossing in Zuid-Amerika is. Europa importeert vooral soja voor veevoeder, maar het gewas wordt ook steeds vaker gebruikt voor het produceren van biobrandstof.

Indien de EU de klimaatveranderingen, de teloorgang van de biodiversiteit, de mensenrechten en de aanpak van de voedselcrisis serieus wil aanpakken, moet ze dringend de afhankelijkheid van de import van soja verminderen en het gebruik van gewassen voor de productie van biobrandstof stoppen, vindt de milieuclub.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    brus

    Begrijpelijke reactie van Milieudefensie. Maar weten de mensen wel dat niet soya wordt gebruikt als veevoer maar het afval dat bij de verwerking van soya vrijkomt wordt gebruikt?? De soya-olie wordt veelal gebruikt voor humane consumptie, het afval wordt weggewerkt door de veehouderij. Zoals zo vaak. behoorlijk hypocriet om de schuld weer bij de veehouderij te leggen!

Of registreer je om te kunnen reageren.