Home

Achtergrond 219 x bekeken

Migratie verhoogt kans op geestelijke problemen

Een lage sociaaleconomische positie en de stress van migratie verhogen de kans dat kinderen last hebben van psychosociale problemen.

Etniciteit speelt waarschijnlijk geen rol. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD en de Universiteit van Amsterdam in opdracht van de gemeente Amsterdam.

De onderzoekers hebben literatuuronderzoek gedaan en de gegevens van zorginstellingen in de hoofdstad bekeken. Nadere studie moet nog meer duidelijkheid geven over de problematiek. Daarom gaat de GGD volgend schooljaar 1200 Amsterdamse leerlingen van 5 tot en met 8 jaar testen.

Psychosociale problemen blijken veel voor te komen onder Amsterdamse jongeren. Bijna 18 procent van de 5-jarigen heeft er last van. Onder jongens en meisjes van 10 jaar is dat 30 procent en onder kinderen in de tweede klas van het voortgezet onderwijs 40 procent.
Wethouder Marijke Vos (zorg) wil ervoor gaan zorgen dat meer kinderen met geestelijke problemen hulp krijgen. Dat wil ze onder meer bereiken door er meer voorlichting over te gaan geven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.