Home

Achtergrond 176 x bekeken 9 reacties

Melkquotum: €15 niet ondenkbaar

De quotumverruiming van 1 % en de vetcorrectie van 1,5 % in 2009 zorgen voor een licht prijsverval. Koopmelk noteert drie kwartjes lager, op €23.

Het Europese besluit dat Nederland (net als de rest van Europa) 2,5 % meer mag melken werkt nog niet door in de prijs. De echte marktreactie moet nog komen.

Het ligt voor de hand dat de quotumprijs flink gaat kelderen. Het is zeker niet ondenkbaar dat quotum het lage niveau van de zomer van 2007 haalt. Koopmelk noteerde toen €14,83.

Aan de andere kant houdt een klein aanbod een nog grotere daling tegen. Bij een normaal aanbod zou de quotumprijs echt instorten.

Nu koopmelk minder aantrekkelijk wordt, verschuift de aandacht naar leasemelk. Zeker nu de melkprijzen zo laag zijn. De leaseprijs kan iets stijgen.

prognose:

goedkoper

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ik

  volgende week zal er wel weer een bericht komen dat het weer duurder gaat worden... gaat het laatste jaar week in week uit maar er veranderd niks / weinig aan de quotumprijzen!!

 • no-profile-image

  maak niet uit

  Nog 7 jaar maal 0.045 cent is toch 0.315
  dus waarom zou dan een Hollandse
  boer 0.15 cent per kg melk geven.
  Het hangt volgens mijn veel meer
  af wat de melk opbrengt of het nu 0.25 opbrengt of 0.50 per kg melk in plaats van het nog 5 of 7 jaar duurd.

 • no-profile-image

  boer

  Maakt niet uit, de quotaprijs is veel te afhankelijk van de politiek en daarmee de termijn van afschrijven. En juist dat laatste maakt het niet interessant meer om te kopen. Ik verwacht dat er de komende jaren veel meer op lease wordt ingezet , waardoor de koopmelk wel zal moeten dalen. Er zijn niet veel boeren meer die kopen, omdagt ze zich dan te lang vast leggen aan bepaalde quotumkosten. Uitgezonderd vorig jaar, ben je de laatste jaren altijd te duur uitgeweest en ik verwacht dat dit in de nabije toekomst zo blijft.

 • no-profile-image

  fryslan

  de quotumprijs zal het komende jaar afhangen van het aanbod en de melkprijs.beide zijn moeilijk te voorspellen,maar een dalende tendens zal het meest voor de hand liggen.

 • no-profile-image

  ron

  zijn er dan nog boeren die willen verleasen als de prijsval harder zou gaan dan de opbrengst van leasemelk?

 • no-profile-image

  gerrit

  Dit is me een marktanalyse van Theo Brummelaar waar je zoals altijd alle kanten mee op kunt.
  Oftewel kletskoek!!!!
  Inzetten op lease? Reken maar eens uit mensen, ik wil hoe dan ook uitbreiden en dus ga ik volgens Theo leasen waar ik dan ongeveer 20 cent voor betaal per jaar en pin me niet vast op de laatste cent.
  Dat doe ik dan 7 jaar en ben dan 1.40 euro kwijt, dan kan ik nu toch net zo goed kopen voor pak em beet 0,90 euro en dan betaald de fiscus ook nog mee.
  Leasen dat doen alleen mensen die niet kunnen kopen of mensen die graag voor niets werken

 • no-profile-image

  positief

  Zeg gerrit, jij wilt hoe dan ook uitbreiden? Is alleen uitbreiden het doel of dat je er ook nog een extra stuk inkomen aan wint. Als je naast melk kopen ook een stal moet ver/bouwen gaat het dan wel zo hard vooruit met het inkomen in die 7 jaren zoals je aangeeft?

 • no-profile-image

  boer

  Gerrit, ook lease is fiscaal aftrekbaar. Succes met koopmelk, ik brand er m'n vingers niet meer aan. Koop heeft me de laatste jaren nog niets opgebracht. Afschrijving gaat lang niet zo hard als de prijs afgelopen jaren gedaald is. Lease breng misschien ook niet veel op, maar ik leg me niet voor jaren vast. Volgens jouw berekening komt koop inderdaad goedkoper uit, maar het is altijd al anders gelopen dan voorspeld, dus houdt daar rekening mee!!!!!

 • no-profile-image

  boer jan

  natuurlijk gaan de quotumprijzen sterk dalen. Door de nieuwe vetcorrectie komt er veel extra quotum bij ( in ons geval ongeveer 30000 kg gratis ) die nog nooit op de quotummarkt is aangeboden.
  Ik zou zeggen : diegene die nog verkopen moeten wees er als de kippen bij als je nog een behoorlijke prijs wilt ontvangen

  boer jan te W

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.