Home

Achtergrond 193 x bekeken

Melkmachineverkopers zien terug op topjaren

De verkopers van melkmachines in Nederland kunnen terugzien op twee topjaren.

Daarin stegen de verkopen jaarlijks met gemiddeld 27 procent. Dit blijkt cijfers van de Stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkmachines (KOM). Melkveehouders blijken verder bij de aanschaf van nieuwe melksystemen de voorkeur te geven aan automatische systemen (melkrobots) boven ander systemen met een grote uurcapaciteit.

Met name draaistallen. In de afgelopen twee jaar zijn een kleine tweehonderd nieuwe draaistallen geïnstalleerd, terwijl meer dan dubbel zo veel automatische melksystemen zijn geplaatst.

Soms vervangen deze automatische systemen ook oudere robotten. In driekwart van de nieuwe stallen wordt ook elektronische melkmeetapparatuur geplaatst.

De plaatsing van de nieuwe melkmachines en meetapparatuur gaat niet altijd vlekkeloos, signaleert de stichting KOM. Sinds enige tijd hoeven installateurs de apparatuur niet meer vooraf te testen, voordat wordt begonnen met het inregelen van de installatie.
Een aantal installateurs doet dit ook vrij consequent niet meer, met allerlei extra meetafwijkingen tot gevolg. Dit kan volgens KOM gemakkelijk worden voorkomen door zorgvuldiger werk bij een aantal bedrijven.

Nog een probleem is dat door de installatiedrukte het periodieke onderhoud achterloopt, waardoor melkveehouders het risico lopen dat ze door hun fabriek worden afgestraft op kwaliteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.