Home

Achtergrond 191 x bekeken

Maat: meer aandacht voor afzet essentieel

Telers moeten meer aandacht besteden aan hun afzet.

Bundeling van afzet is essentieel, willen Nederlandse boeren en tuinders hun inkomen behouden dan wel vergroten. Dat heeft LTO-voorzitter Albert Jan Maat gisteren gezegd op een bijeenkomst van de gezamenlijke LTO Noord-afdelingen in Zuidoost-Drenthe.

Volgens Maat wordt 2013, met de volledige ontkoppeling van de Europese inkomenstoeslagen, het jaar van de waarheid voor de Nederlandse agroketen. Hij voorziet nieuwe verhoudingen tussen primaire landbouwbedrijven en de verwerkende industrie.

"Boeren en tuinders zijn zelf eigenaar van het overgrote deel van de verwerkende bedrijven. Het is zaak dat ze hun coöperaties scherp houden, zodat die een concurrerende prijs betalen."

Het stelsel van inkomenstoeslagen kan volgens Maat worden vereenvoudigd, met als basis de huidige premie van een gemiddeld akkerbouwbedrijf. Voor bovenwettelijke prestaties, zoals de koe in de wei, kan een extra toeslag worden betaald.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.