Home

Achtergrond 217 x bekeken 8 reacties

Lieveheersbeestjes in schuren gezocht

Het laboratorium voor insectenkunde van de Wageningen Universiteit is op zoek naar lieveheersbeestjes.

Om precies te zijn, zoekt het laboratorium naar het Veelkleurige Aziatische Lieveheersbeestje en dan graag in grote aantallen. De rood-zwarte diertjes zijn nodig voor een promotieonderzoek naar de overwinteringskansen van het Veelkleurige Aziatische Lieveheersbeestjes (Harmonia axyridis).

De beestjes komen voor in niet-verwarmde schuren, waar ze tussen planken of in een hoek bij elkaar kruipen. Wetenschapster Lidwien Raak vraagt mensen zich bij de universiteit te melden als zij het beestje op het spoor zijn. De onderzoekster is vooral geïnteresseerd in groepen van honderd of meer diertjes.

Het Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje is groter dan andere lieveheersbeestjes. De meeste zijn rood en hebben tot twintig zwarte stippen. Andere zijn juist zwart met twee of vier rode vlekken.

Het bewuste lieveheersbeestje is de enige soort die graag in gebouwen overwintert. Andere soorten lieveheersbeestjes zijn minder luxueus ingesteld; zij overwinteren tussen bladeren op de grond.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rik

  Paar weken terug zaten ze massaal tegen de gevel en de ramen in het zonnetje. Honderden zijn ook door de ramen binnengekomen. Nu zijn ze er niet meer, opgeruimd. Heeft de universiteit intresse dan kunnen ze ons mailen.

 • no-profile-image

  Lidwien Raak

  Hallo, Ik ben degene die op zoek is naar de lieveheersbeestjes. Zouden jullie mij rechtstreeks kunnen emailen op lidwien.raak-vandenberg@wur.nl, want ik heb jullie emailadressen niet. Bedankt!

 • no-profile-image

  willem

  hier komen ze allemaal het huis binnen en die die niet hoog genoeg ('gelukkig' kunnen ze er via het behang bij) zitten worden opgevreten door de katten...maar die eten alles (behalve een wesp die ze een keer gemolesteerd hadden).

 • no-profile-image

  John

  Bij ons zitten de lieveheerbeestjes met groepjes in de hoeken van de ramen in de woonkamer

  Gr John

 • no-profile-image

  Hans Vermeulen

  Wij hebben vanmorgen lieve heersbeestjes gevonden achter de luiken (venster).Het zijn verschillende soorten.

 • no-profile-image

  W.de Witte-Pilaet

  Goedeavond,we hebben jullie bericht gelezen in de krant dat jullie op zoek zijn naar lieveheerbeestjes,we hebben op onze slaapkamer een heel kozijn vol en dat is zo ieder jaar,vorig jaar heb ik ze allemaal opgezogen ,maar vond dit toch zonde ,omdat het zo stinkt laten we ze maar slapen ,maar af en toe komt er eentje vrij,wat moeten we ermee als jullie ze willen hebben,graag,vr.gr. mrv de Witte

 • no-profile-image

  annet

  wat hebben knutjes nou weer met een stippen-onderzoek te maken?
  Niks.
  Dat veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje is geintroduceerd als mega-luizeneter in de kas-tuinbouw, maar natuurlijk bleven die niet binnenzitten als er een raam openstaat. Het zijn er nu honderduizenden, ze voelen zich hier prima en ze eten, bijvoorbeeld, 'gewone' lieveheersbeestjes. Dat is helemaal niet goed voor de landbouw.
  Verdiep je er eens in en geef waarnemingen door, bv op www.stippen.nl

 • no-profile-image

  gert

  ze kunnen beter knutten zoeken en uitzoeken waar het blauwtongvirus 6 is binnengemokkeld met vaccin

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.