Home

Achtergrond 516 x bekeken

Laatste hand aan oogst broccoli van dit seizoen

De laatste 5 hectare broccoli wordt geoogst op het bedrijf van Jelmer van der Linden, Tjerk de Jong en Jippe Holwerda in het Friese Nes.

”De oogst loopt op het eind”, aldus Van der Linden. Samen met twee collega’s teelt hij 110 hectare broccoli voor groente- en fruitverwerker Holland Crop. Het broccoliseizoen is volgens de teler dit jaar redelijk. ”Door de weersomstandigheden was de kwaliteit in de zomer iets minder dan normaal. Nu, in het najaa,r is de kwaliteit goed. De prijzen zijn dit jaar redelijk tot matig. In het begin van het jaar was het goed, in de zomermaanden was het iets minder en nu zijn de prijzen weer iets beter.” Foto Roelof Stroetinga

Enkele bezoekers van het bedrijf van Wim Vierhouten bespreken de voor- en nadelen van een combi-luchtwasser. Vierhouten heeft sinds twee jaar een combiluchtwasser op zijn vleeskuikenstal voor 65.000 vleeskuikens. Daarnaast heeft hij nog 400 vleeskalveren. Vierhoutens bedrijf is een zogenoemd pilotbedrijf voor de luchtwasser. Gisteren was er een excursie op zijn bedrijf in het Overijsselse Lettele voor veehouders die in de nabije toekomst ook mogelijk een luchtwasser moeten aanschaffen. Foto Robin Britstra

Een van de Australische schapen van schapenmelkerij Grandvewe dairy kijkt door een hek in de buurt van Birchs Bay in Tasmanië. De dieren zijn het eerste resultaat van een kruising tussen het Awassi-melkschaap en het Oost-Friese melkschaap. De kruising moet leiden tot schapen die zich goed in het Tasmaanse klimaat kunnen redden. Het Awassi-schaap is geschikt om in extreem droge gebieden te houden en is afkomstig uit het Midden-Oosten. De melk van de schapen wordt gebruikt voor het produceren van kaas, yoghurt en ijs. Foto ANP

Voncken ploegt, terwijl Hub Voncken wintertarwe zaait. De akkerbouwende broers uit het Zuidoost-Limburgse Ubachsberg bewerken een perceel van ruim 4,5 hectare, even verderop in Simpelveld. Dat doen ze altijd op deze manier: achter elkaar aan. ”Je draait droge grond naar boven en dat zaait beter”, legt Hub Voncken uit. De twee leiden met hun vader een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw. ”We zaaien altijd tarwe, groenbemester, bieten. Zo wordt de grond mooi mul voor de bietenteelt.” Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.