Home

Achtergrond

Laatste appels geoogst

Carlo van Sterkenburg plukt de laatste Elstar-appels van zijn hoogstambomen. De fruitteler uit het Gelderse Culemborg is tamelijk laat met oogsten.

”Hij is nu zelf nog bezig”, vertelt zijn vrouw Marianne. ”We hebben nog geen tijd gehad om ze te plukken. Peren en andere appelrassen hebben we eerst geoogst.” Over de kwaliteit kan Sterkenburg nog niets zeggen. ”Maar het fruit uit de toppen zal er wel uitgepikt zijn door de vogels.” De goede appels gaan naar veiling Fruitmasters. Foto William Hoogteyling

Bouwvakkers zijn deze week in het Friese Anjum bezig met het dichtmaken van de nieuwe ligboxenstal van Maatschap Heeringa-Tsjeerdsma. Gisteren lag het werk vanwege de harde wind stil. ”In de nieuwe stal komt plek voor 180 melkkoeien”, vertelt Anne Heeringa. ”We hoopten dat we de eerste week voor kerst in de nieuwe stal konden melken, maar dit gaan we waarschijnlijk niet halen.” Hij hoopt dat de bouw half januari is afgerond. Beide zoons van Heeringa willen graag met het bedrijf verder. Groei is hiervoor nodig. Foto Roelof Stroetinga

Jonge akkerbouwers luisteren aandachtig naar de uitleg van bedrijfsadviseur Luc Remijn van DLV-Plant over het belang van een gezonde bodem. De akkerbouwers deden donderdagavond mee aan een quiz over bodemkwaliteit. Ze kregen dertien vragen voorgelegd, legde Remijn uit. ”Sommige boeren hadden twee fouten, maar er waren er ook die maar twee antwoorden goed hadden. De avond is belegd in samenwerking met het Edudelta College en de jongerenorganisatie ZAJK. We willen jonge boeren in een vervolgcursus bijspijkeren over bodemkunde. Over het algemeen wordt de grond er niet beter op door de natte zomers en de zware machines.” Foto Anton Dingemanse

Akkerbouwer Jan Pieter Kloppenburg laadt met chauffeur Libbe Coster (links) pootgoed van het ras Jaerla in een vrachtwagen met bestemming Bosnië. De vracht, met een gewicht van bijna 24 ton, werd geregeld door handelshuis HZPC. Omdat dit weekeinde op veel plaatsen vorst wordt verwacht, hebben Kloppenburg en Coster zwarte vorstverpakking aan weerszijden van de pallets geplaatst. Kloppenburg teelt ook tarwe en suikerbieten. Foto Roelof Stroetinga

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.