Home

Achtergrond 181 x bekeken

LTO-vakgroep bepleit gelijke concurrentie

Binnen Europa moet sprake zijn van een gelijkwaardige concurrentiepositie voor melkveehouders.

Inkomenssteun moet ook na 2013 niet gerelateerd worden aan de melkproductie maar aan hectares.

Dat is een van de belangrijkste standpunten van de LTO-vakgroep melkveehouderij over het toekomstige Europese landbouwbeleid.
Volgens Siem-jan Schenk, voorzitter van de vakgroep, zijn er geen garanties voor de periode na 2013.

De LTO pleit voor een geleidelijke overgang van regelingen. Belangrijk is volgens Schenk in ieder geval dat de landbouwgelden na 2013 binnen de sector blijven. Het geld zal wel verschuiven van productiesteun naar beloning voor prestaties.

Een andere denkrichting die LTO gebruikt als pijler voor haar visie is dat voedselproductie de primaire functie van land- en tuinbouw blijft. Hier is volgens de LTO marktwerking voor nodig. Een gegarandeerde voedselzekerheid is hierbij van belang.

Als derde denkrichting wordt duurzaamheid genoemd. Maatschappelijke context en innovatie spelen hierbij een belangrijke rol. Verder gaat de LTO in op landschap, groene en blauwe diensten. Hier is geen sprake van directe marktwerking maar wel beloning nodig, vindt de vakgroep. Zij wil deze winter meer duidelijkheid geven over haar standpunten ten aanzien van het gemeenschappelijke landbouwbeleid na 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.