Home

Achtergrond 3 reacties

'LTO laat zich meeslepen door middelenfabrikanten'

"Het is betreurenswaardig dat de Nederlandse tuinbouw in het dossier over gewasbeschermingsmiddelen zich zo laat meeslepen door de fabrikanten in een defensieve reflex, terwijl telers op dit gebied zo goed presteren."

Dat concludeerde Wouter van Eck van Milieudefensie afgelopen donderdag aan het eind van een debat in Amsterdam over het Europees toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen. Volgens zowel Van Eck als sociaaldemocratisch europarlementariër Dorette Corbey worden de gevolgen van de verscherpte toelating van stoffen door de sector grotelijks overdreven. "Niet 114, maar 63 stoffen zullen verdwijnen als de voorstellen van de milieucommissie worden aangenomen. En dat betekent weer dat niet meer dan 3 tot 5% van de middelen verdwijnt."

Aan de debattafel schoof geen deelnemer namens LTO of Nefyto aan. "We hebben 25 mensen benaderd, ook van politieke partijen die tegen de door de het Europees Parlement voorgestelde verscherping van de regels zijn. Maar niemand kon of wilde", aldus Van Eck.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  zonder gewasbeschermingsmiddelen was er enorme voedselschaarste en hoge prijzen voor voedsel

 • no-profile-image

  piet

  Volgens mij kunnen we ook wel zonder alleen moet er in zekere zin ook iets tegenover staan. Opbrengsderving bij ons moet niet ten kosten gaan van een slecht beleid in andere landen waar wel volop tekeer kan worden gegaan met de middelen en de opbrengst hoog is. Als wij het zonder moeten doen dan de rest van europa ook en inport moet goed gecontroleerd worden en miskleumen moeten uit de markt gegooid worden.

 • no-profile-image

  gert

  milieudefensie kan zich flink wat debatten permiteren met de millioenen die ze krijgt van de postcodeloterij

Of registreer je om te kunnen reageren.