Home

Achtergrond 190 x bekeken 2 reacties

LNV schudt eigen organisatie flink op

Het ministerie van LNV staat voor een ingrijpende reorganisatie.

De bestaande tien beleidsdirecties maken plaats voor negen nieuwe. De nieuwe organisatie moet al per 2009 van start gaan.

De plannen vloeien voort uit de taakstelling van het kabinet: alle departementen en rijksdiensten moet tot 2011 fors bezuinigen. Bij LNV gaat het om 52,5 miljoen euro. Ten opzichte van begin 2007 verdwijnen 859 arbeidsplaatsen, een krimp met 20 tot 25 procent.

Met de nieuwe organisatie wil LNV nadrukkelijker inspelen op vragen die in de maatschappij leven. De nieuwe directies moeten dan ook flexibel zijn. "Geen schotten ertussen, maar doorlaatbare wanden", zegt procesmanager Henri Kool in LNV-personeelsblad Met Name.
LNV 'nieuwe stijl' krijgt drie zogeheten domeindirecties: agroketens en visserij (voorheen de directies landbouw, internationale handel en visserij); natuur, landschap en platteland; en voedsel, dier en consument.

Daarnaast komen er vier 'facetdirecties': juridische zaken, kennis en innovatie, internationale zaken en regionale zaken. Zij gaan samenwerken met alle drie de domeindirecties.

Ten slotte komen er nog twee 'programma directies': rond Natura 2000 en het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Deze directies hebben in beginsel een tijdelijk karakter; programmadirecties worden ingesteld als men dat inhoudelijk nodig vindt.

Bovendien wordt er nog een interdepartementale programmadirectie ingesteld rond de ’biobased economy’, en wordt er apart iemand aangesteld die zich gaat bezighouden met biodiversiteit.

Medewerkers van LNV moeten vaker rouleren. Dat heeft als risico dat kennisverlies optreedt, erkent de ambtelijke top. Dat risico denkt hij te kunnen ondervangen door gebruik te maken van ICT.

LNV-personeel reageert in het personeelsblad verdeeld op de plannen. Die zijn een uitwerking van Zichtbaar laten, zichtbaar doen, het voorstel dat medio 2007 werd gepresenteerd om aan de bezuinigingstaak te voldoen. De fusie tussen inspectiediensten VWA, AID en PD maakt hier deel van uit.

Lees ook 'Banen weg door fusie inspecties'

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Wordt de pitbull ook eens gebeten.

 • no-profile-image

  Rinie

  Ingrijpend voor velen die zich enorm hebben ingezet. Jammer voor hen.
  Extra aandacht voor biodiversitreit en daarmee dus duurzaamheid is in elk geval temidden hiervan wel hoopgevend. Want duurzaamheid daar moeten we op elk gebied van de samenleving naar toe. Dat is de toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.