Home

Achtergrond 201 x bekeken

Kunstenaars werken aan film over taboe Zwarte Piet

Het Zweeds-Duitse kunstenaarsduo Petra Bauer en Annette Krauss dat eerder voor ophef zorgde met een protestmars tegen het mogelijk racistische fenomeen Zwarte Piet, werkt aan een film over hetzelfde onderwerp.

Ze hebben dat dinsdagavond gezegd tijdens een debat over Zwarte Piet in het Van Abbemuseum in Eindhoven.
De discussie kwam in de plaats van de protestmars die eind augustus werd afgelast wegens agressieve reacties en dreigementen.
Over de film hebben de kunstenaars zich niet eerder uitgebreid uitgelaten. Ze zeggen dat hen een installatie in het museum in Eindhoven. De opnamen zijn afgelopen zomer begonnen.

Net als de mars is de film een artistieke én politieke uiting, zeiden Bauer en Krauss in een toelichting. Door alle ophef en ontwikkelingen zal de film er anders uitzien dan gepland en kunnen ze nog niet zeggen wanneer het project is afgerond.

Bauer en Krauss legden dinsdagavond voorafgaand aan de discussie samen met de museumleiding voor het eerst publiekelijk uitgebreid verantwoording af over de (afgelaste) kunstmanifestatie. Ze legden uit dat ze zich twee jaar geleden hebben verbaasd over het fenomeen Sinterklaas en Zwarte Piet en uitingen ervan op straat tijdens bijvoorbeeld de intocht.

Sinds ze zich erin verdiepten, is hun verbazing alleen maar toegenomen. Die heeft niet alleen betrekking op de uitleg over de herkomst van Zwarte Piet en de idee dat diens zwarte gelaat het gevolg is van zijn komst door de schoorsteen, maar ook op het gebrek aan discussie daarover en de felle reacties die erop wijzen dat kritiek op de familietraditie een taboe is. Bauer en Krauss hopen dat het debat vanuit hun kunst in de maatschappij terechtkomt, legden ze uit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.