Home

Achtergrond 216 x bekeken

Kroes: Leterme liegt over Fortis-weekeinde

De Belgische premier Yves Leterme heeft volgens Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) ”een leugen” verteld toen hij zondag in het tv-programma Buitenhof zei dat de Europese Commissie onbereikbaar was in het weekeinde waarin de Benelux-landen een akkoord sloten over de redding van Fortis.

De medewerkers van de commissie waren toen wel degelijk op kantoor, aldus Kroes gisteravond in een uitzending van De Wereld Draait Door.

Kroes liet verder weten dat de informatie die de Belgische regering tot dusver heeft verstrekt over de Fortis-deal nog onvoldoende is om te beoordelen of daarbij sprake was van staatssteun. Zaterdag werd bekend dat Kroes snel nadere opheldering wil van Nederland, België en Luxemburg over de reddingsoperatie.

De drie landen staken eind september ruim 11 miljard euro in Fortis. Enkele dagen later kocht de Nederlandse overheid de Nederlandse Fortis-poot, inclusief ABN Amro, voor zo’n 17 miljard.

Kroes moet als eurocommissaris vaststellen of deze transacties volgens de EU-regels door de beugel kunnen. Ze bekijkt vooral of het overheidsoptreden tot marktverstoringen heeft geleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.