Home

Achtergrond 283 x bekeken

Kostprijs aardappel stijgt

De aardappelteelt wordt volgend jaar een stuk duurder.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) in België schat dat de kosten volgend jaar met 415 euro per hectare stijgen. "Dat is 1,1 cent per kilo consumptieaardappelen", stelt de Belgische boerenorganisatie.

Het ABS verwacht dat de aardappeltelers 200 euro per hectare meer kwijt zijn dan dit jaar aan pootgoed. De rekening voor kunstmest valt 100 euro hoger uit. Aan gewasbescherming geven de aardappeltelers volgend jaar 75 euro per hectare meer uit. Verder rekent het ABS met een extra risicomarge van 135 euro. "Het nieuwe liberaliseringsbeleid van de EU verhoogt het risico voor de teler."

De totale stijging komt omgerekend op 1,1 cent per kilo. "Dit brengt de kostprijs af land op €10,60 per 100 kilo", stelt het ABS. "Bij levering in mei is dat €14,80. De kostprijs is in drie jaar met 50 procent gestegen."

De Belgische notering van Belgapom voor fritesaardappelen zakte vandaag naar 7 euro. "De kostprijs staat in schril contrast met de huidige marktprijzen", stelt het ABS. "De telers lijden grote verliezen."

Ook de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) publiceerde deze week een kostprijsberekening. De NAV komt voor Nederland op een kostprijs volgend jaar voor consumptieaardappelen van €12,30 exclusief btw bij levering af land.

Bij levering in maart/april 2010 bedraagt de kostprijs €15,50. De NAV rekent alle kosten mee, dus ook de vergoeding voor eigen arbeid en de rente over het eigen vermogen. "Deze kostprijs steekt schril af bij de huidige beursnoteringen", vindt de NAV.

Of registreer je om te kunnen reageren.