Home

Achtergrond 4 reacties

'Kosten waterschappen verschillen sterk'

De kosten voor waterschappen verschillen sterk in Nederland.

Terwijl inwoners van het Drentse waterschap Reest en Wieden nog geen 30 euro per jaar kwijt zijn, betalen de ingezetenen van Zeeuws Vlaanderen met 325 euro bijna elf keer zoveel.

Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) van de aanslagen die vorig jaar werden opgelegd door de 26 schappen. De VEH noemt de verschillen ”onverklaarbaar” en eist dat de financiën van de waterschappen worden doorgelicht.

Donderdag beginnen de waterschapsverkiezingen. Tot en met 25 november kunnen inwoners schriftelijk stemmen op kandidaten voor het bestuur van de schappen.

Volgens de VEH blijkt uit een peiling van Gfk Intomart dat veel Nederlanders (72 procent) niet weten wat ze aan waterschapslasten kwijt zijn. Verder weten velen niet wat de schappen doen: meer dan een kwart verwart de organisaties met het waterleidingbedrijf. Volgens de peiling ziet 71 procent het nut van de verkiezingen niet in.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Daar moet natuurlijk kritisch naar gekeken worden, maar het lijkt me sterk dat dat het verschil in lasten voor burgers en boeren verklaart.

 • no-profile-image

  .

  Op zich is het logisch dat de waterschapskosten in genoemde gebieden verschillen. Je kunt je wel afvragen of die kosten ook per gebied op de daar wonende inwoners moeten afgewenteld worden. Het is immers van belang dat we het met zijn allen droog houden.
  Het voorbeeld van Zeeuws Vlaanderen is treffend, want die paar inwoners (75.000) die het telt worden inderdaad onevenredig belast en kunnen geen vuist maken, dus geen kant op. Zo is er ook de Westerscheldetunnel, de enige directe verbinding met de rest van Nederland waar gewoon tol voor betaald wordt. Tevens is een steeds verdere uitholling van voorzieningen (bijv. openbaar vervoer) en diensten zichtbaar, maar dat schijnt niemand te deren. Het gaat hier om zaken die we feitelijk met zijn allen zouden moeten dragen. Extremiteiten die zouden ontstaan bij wateroverlast zouden toch ook collectief gedragen worden?

 • no-profile-image

  Antoine van de Kruijs NVP - Zuid

  Bekijk ook maar eens of de leiding-gevenden, drie maal de Balkenende-norm verdienen, in Zeeuws-Vlaanderen!!!

 • no-profile-image

  .

  In de verschillende gebieden bedoel ik

Of registreer je om te kunnen reageren.