Home

Achtergrond

Korpschef onder vuur in kindertehuis-affaire

Het vermeende schandaal rond massaal kindermisbruik in een Brits tehuis lijkt het hoofd te gaan kosten van de plaatselijke korpschef.

Graham Power, leider van de politie op het Britse kanaaleiland Jersey, is geschorst wegens zijn slechte aanpak van de zaak.

De maatregel komt enkele uren nadat de leider van het onderzoek David Warcup had gemeld dat er in een voormalig kindertehuis op het eiland geen kinderen zijn vermoord. Warcup leidt het onderzoek naar mogelijke misstanden.

De voorganger van Warcup, Lenny Harper, had ten onrechte de suggestie gewekt dat kinderen in de kelder van het tehuis werden gedrogeerd, mishandeld, verkracht en vermoord. Warcup noemde het woensdag "betreurenswaardig dat de politie eerder geen volledig accurate informatie heeft verspreid''.

Afgelopen juli vond Harper, inmiddels gepensioneerd, met zijn team de overblijfselen van vijf kinderen in het tehuis. Bij de restanten ging het om meer dan honderd botfragmenten en 65 melktanden van kinderen in de leeftijd van vier tot elf jaar. Inmiddels is vastgesteld dat de botresten honderden jaren oud zijn.

De politie deed onderzoek naar mishandeling die in het tehuis tussen 1960 en 1980 zou hebben plaatsgevonden. De opgravingen bij het gebouw begonnen in februari nadat voormalige bewoners van het tehuis medewerkers van misbruik hadden beschuldigd. Tot nu toe zijn drie mannen aangeklaagd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.