Home

Achtergrond 295 x bekeken 1 reactie

Kans op invoering zuivelrestituties groot

Voor boter, boterolie en magere melkpoeder komt zo goed als zeker Europese exportrestitutie. Dit schatten bronnen rond de Europese Commissie in.

Mogelijk geldt de steun ook voor andere producten, zoals vol poeder en kaas. Anders dan bij eerdere gelegenheden is er voldoende belangstelling van exporterende bedrijven om in te schrijven op tenders voor restitutie. Ook Nederlandse bedrijven hebben genoeg belangstelling, valt te beluisteren.

De exportrestitutie wordt niet meer ingevoerd als zuivelprijzen beneden een bepaalde drempelwaarde komen, maar pas als de zuivelsector het benauwd krijgt en maar stevig genoeg aandringt op restitutie.

Bij de vorige discussieronde in oktober was er maar één bieding uit één land (Litouwen) voor exportrestitutie. De exporteur wilde vele honderden euro’s per ton restitutie. Dat vond de Europese Commissie te gortig. Bovendien vonden ze één belangstellende voor restitutie ook wat mager.

In korte tijd is de marktsituatie echter dramatisch verslechterd. Ook staat de Commissie nu meer open voor de vraag om herinvoering van restituties.

Donderdag bespreekt het Beheerscomité voor de landbouwmarkten de exportrestituties. De verwachting is dat het comité akkoord gaat, ook al omdat veel zuivelbedrijven nu wel graag inschrijven, bovendien tegen veel lagere prijzen dan het Litouwse bedrijf in oktober wilde.
De kans dat er ook subsidies op de verwerking van melkpoeder tot veevoer komen, is niet groot.

De kalvermelkproducent willen garantie dat de verwerkingssteun voor minimaal zes maanden in stand blijft, anders heeft het voor hen geen zin om de receptuur van kalvermelk aan te passen. Worden de restitutie ingevoerd, dan komt er ook weer een soort Europese bodem in de zuivelmarkt. Die is er nu feitelijk niet.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan

    Het enige effect wat exportrestituties hebben is dat de prijzen op de wereldmarkt verder naar beneden gaan. De zwakke markt is niet beperkt tot de EU. Oceanie en de USA melden slepende verkopen en de opbouw van voorraden (in de USA zijn bv. al ca. 25000 mt mager melkpoeder ingeleverd). Dan kan de EU leuk restituties geven, echter Nieuw Zeeland, Australie, USA etc. gaan simpelweg onder de EU prijzen zitten. Kortom restituties zijn niet de oplossing.

Of registreer je om te kunnen reageren.