Home

Achtergrond

Kamer wil uitleg over extra Amerikaanse troepen

De Tweede Kamer wil uitleg van minister Eimert van Middelkoop (Defensie) over de plannen van de Verenigde Staten om extra troepen naar Afghanistan te sturen.

Coalitiepartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie willen weten of de komst van tienduizenden Amerikaanse militairen gevolgen hebben voor de Nederlandse missie.

Ook de VVD vraagt zich af of de Nederlandse aanpak, waarin militaire inzet wordt gecombineerd met ontwikkeling en diplomatie hetzelfde blijft, zei Tweede Kamerlid Hans van Baalen maandag. Hij wil ook weten of het klopt dat de Amerikanen na 2010 de leiding over de missie in Uruzgan van Nederland gaat overnemen, zoals het NOS Journaal dit weekend stelde.

Volgens Van Middelkoop willen de Amerikanen de komende twee tot drie jaar tussen de 25.000 en 30.000 militairen extra naar Afghanistan sturen. Die troepenopbouw begint al volgend jaar. Hoeveel Amerikanen er in het zuiden of in Uruzgan komen is nog niet bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.