Home

Achtergrond 6 reacties

Kamer stemt tegen toelating transgene soja

De Tweede Kamer heeft minister Gerda Verburg zojuist opgedragen om bij de landbouwraad, volgende week, tégen de toelating van de transgene sojasoort MON 89788 te stemmen.

Dat zou een breuk zijn met de opstelling van Nederland tot nu toe. Vanmiddag stemde de Kamer over twee vrijwel identieke moties, een van de SP en een van de ChristenUnie en PvdA. De eerste motie vroeg om een tegenstem, de tweede om uitstel of een tegenstem. Uitstel is volgens Verburg alleen mogelijk bij unanimiteit, en dat zit er volgens haar niet in.

De eerste motie kreeg na hoofdelijke stemming een meerderheid van 65 voor-63 tegen. Hoofdelijke stemming over de tweede motie was daardoor niet meer nodig.

Minister Verburg zei in een korte reactie dat ze de moties morgen zal bespreken in het kabinet. “Niemand [in Europa] zal dit begrijpen”, voegde ze er in de wandelgangen aan toe.

Nederland voert een zogenoemd 'ja, mits-beleid'. In de praktijk komt dat neer op instemming met een toelatingsaanvraag als de Efsa de transgene soort veilig heeft bevonden. Dat is bij MON 89788 het geval.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  big

  dit is natuurlijk wel een mooie manier om de varkens sector die het toch al zwaar heeft langzaam de nek om tedraaien.

 • no-profile-image

  M van Geelen

  De EU is veruit de grootste afnemer van sojameel uit Zuid-Amerika. Wanneer de EU alleen de huidige toegestane monsanto soja wil of zelfs helemaal geen GM soja dan gaat Brazilie dat leveren. Wie betaald bepaalt heet dat. Stel je voor dat ik de grootste klant ben van de bakker om de hoek en ik wil bruinbrood dan gaat die bakker toch ook niet zeggen 'vanaf vandaag alleen witbrood want dat bakt makkelijker'? Natuurlijk niet.

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik bekijk het zo, dus mijn persoonlijke mening is, het geeft ook al aan het het besluit al genomen was door een groepje in Europa, en dat het nog *even* door de democratisch landen moest worden *goedgekeurd*. Landelijke en lokale organisties doen het praatwerk en zo krijg je iets voor elkaar en was op voorhand al toegezegd aan industrie en lobbiesten.
  Tja wat nu, wat zal de *schijn-democartie* nu gaan verzinnen om het toch maar door te drukken, met spanning dus afwachten.
  Voorals nog ben ik tegen Soja als voedsel voor menselijke productie voedselketen, ik denk op termijn dat iedereen kan zeggen, geen joja, en zeker geen transgene soja of genetisch gemanipuleerd voedsel, het drama is niet te overzien op lange termijn dus niet willen, niet doen, en geloven in democratisch laat ik aan ieder zelf over.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Door kruisbestuiving is alle koolzaad in Noord Amerika GM koolzaad . Ook bij de bioboeren . Het is niet meer terug te draaien al zouden ze het willen . Er is gewoon zo gigantisch veel geld mee gemoeid dat de "democratie" wel een weg vindt om bij jullie die GM soya er ook door te drukken . Ik ben er vierkant tegen dat een handvol steenrijke multinationals het patent krijgt op een van de primaire levensbehoeften , namelijk voedsel .

 • no-profile-image

  Miep Bos (De Gentechvrije Burgers)

  De Gentechvrije Burgers feliciteren de 2de Kamer met dit wijze besluit.
  Wij zijn nu ook op Hyves te vinden;
  http://dgentechvrijeb.hyves.nl/

 • no-profile-image

  Lies

  Eindelijk een goed bericht uit Den Haag. Het is goed dat de "ja, mits" van Nederland is doorbroken. Het is schandalig dat een klein groepje chemische concerns met patenten de macht in handen krijgt over ons voedsel in de gehele wereld. Ik ben alleen met grote stomheid geslagen dat Nederland zo onverantwoord was om tot een "Ja, mits" te komen. Wat bezielde Nederland? We weten toch dat de effecten niet duidelijk zijn voor de lange termijn? We weten toch dat de ESFA niet alle onderzoeken heeft meegewogen of meegenomen in haar besluiten? We weten toch dat er nauwelijks onderzoek is gedaan naar de effecten van gentech. Alleen een klein onderzoekje naar allergeen en verder niet. De invloed van gentech op onze vitaminen... niet onderzocht. De invloed ervan op hormonen...niet onderzocht. Ga zo maar door. Het was en is nog steeds "Russchische Roulette"met onze gezondheid als inzet. Het enige doel: geld en macht.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.