Home

Achtergrond 222 x bekeken

Kamer eist sterk eigen vermogen netwerkbedrijven

De Tweede Kamer heeft vandaag tegen de zin van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken met grote meerderheid een motie aangenomen over netwerkbedrijven voor stroom en gas.

De regeringspartijen, SP, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren, en Verdonk waren voor. Deze netwerkbedrijven moeten in publieke handen blijven en worden afgesplitst van de energiemaatschappijen. Volgens de motie moeten de netwerkbedrijven niet van start gaan met een eigen vermogen van 30 procent, zoals het beleid nu is, maar met minstens 50 procent. Van der Hoeven was bereid te gaan tot 40 procent, maar daar nam de indiender van de motie, CDA-er Jos Hessels, geen genoegen mee.

Van der Hoeven wees er eerder op dat de keerzijde is van een sterker eigen vermogen voor de netwerkbedrijven, een minder sterk eigen vermogen voor de rest van het energiebedrijf dat overblijft na splitsing: het deel dat de energie levert en dat in private handen kan komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.