Home

Achtergrond 179 x bekeken 4 reacties

Kamer bezorgd over gevolgen ammoniakbeleid

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de gevolgen van het ammoniakbeleid voor de veehouderij.

Dat zeggen fracties in reactie op de brief die minister Gerda Verburg hierover maandag naar de Kamer stuurde. Daarin zegt de minister dat er geen eenvoudige oplossing is, en dat deze per gebied moet worden gezocht. Stoppende bedrijven bij natuur bieden wellicht uitbreidingsruimte voor de blijvers (via saldering van de ammoniakuitstoot). Dit moeten betrokken partijen in de beheerplannen voor die natuur nader uitwerken.

VVD-Kamerlid Janneke Snijder vindt de brief heel teleurstellend. "Wij zien het liefst een wettelijke regeling, maar Verburg biedt geen andere oplossing dan meer gepolder." Ook LTO en enkele grote natuurorganisaties streven naar juridische borging van afspraken in de beheerplannen.

Ger Koopmans (CDA) maakt zich vooral druk over de emissiearme stallen. Minister Jacqueline Cramer (Vrom) maakte onlangs bekend dat de strenge eisen in 2010 ingaan. De Kamer had eerder per motie gevraagd om uitstel tot 2013. "Dit is onuitvoerbaar én onverstandig", aldus Koopmans. "De minister heeft de motie gewoon uit te voeren."

PvdA-Kamerlid Harm Evert Waalkens oppert de invoering van gebiedsquota voor ammoniak, gekoppeld aan de uitstoot en de instandhoudingsdoelen van het natuurgebied. Waalkens zegt wel wat te voelen voor salderen. Maar dit mag er niet toe leiden dat intensieve veehouderijen zich vestigen in zogeheten extensiveringsgebieden, vindt hij. Volgens hem gebeurt dat nu wel.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  linda

  De waarheid van Meat the Truth sijpelt door. De intensieve veehouderij stoot niet alleen ammoniak en methaan uit, het vervoer van dieren, koelwagens met vlees, vliegtuigen vol met soja uit ZdAmerika, continu bestrijden van ziektekiemen in de stallen, deze vervuiling alleen al is reden tot bezorgdheid.

 • no-profile-image

  Boesje

  Ja, wel hoor. De verkiezingscampagne is weer begonnen!!! Ondertussen weten we nog steeds niet wat de werkelijke gevolgen zijn van de ammoniak uit de veehouderij.
  Laat de deskundigen het daar eerst maar eens over eens worden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat Boesje. Laat ze met een rapport het verschil eens aantonen tussen de emissie van de verbrandingsmotoren die neerslaat op "natuur", ten opzichte van ammoniak. Ammoniak welke zich bindt in neerslag wordt ammonia die neerslaat op de natuurbodem waar vervolgens salpeterzuur wordt gevormd. Maar idt is precies eenzelfde effect als de emissies van uitlaatgassen. In dit geval worden stikstofoxiden gebonden met water waarbij ook salpeterzuur wordt gevormd wat de veroorzaker is van de zure regen.
  Het verschil is dat de totale landbouw nog geen 6% aandeel hierin heeft terwijl alleen het verkeer een aandeel heeft van meer dan 30%. Vervolgens de energiesectoren en industrie nog 17% en je heb de grootse boosdoeners te pakken. Echter.........je hoort nooit iemand over zure regen door deze partijen. Nee, ze leggen verkeersaders aan langs natuurgebieden en houden wijselijk hun mond dicht. En de aandacht maar afwentelen richting landbouw. Toch een knap staaltje van Thieme. Je komt met een Hummer en wijst naar de landbouw. Over CO2 had ze de mond vol, confronteer haar eens met de door mobiliteit veroorzaakte zure regen.

 • no-profile-image

  van Dijk

  CDA houdt stiekem haar mond, om de minister in het zadel te houden. Het is algemeen bekend dat ammoniak in veel gebieden niet relevant is voor Natura 2000. Dit is bij het ministerie ook bekend, maar ze proberen het angstvallig onder tafel te houden. LTO helpt hen tot nog toe daarbij. Tja, de ware aard komt altijd boven, alleen voor veel bedrijven wel te laat! Maar ook dat maakt LTO niet uit: ze gaan de boeren zelfs met een nieuw project helpen, nml: met het klussen buiten het bedrijf. Misschien LTO, kun je ons helpen om een coffeeshop op te starten. Dat wordt tenminste gedoogd! Terwijl we nu légale bedrijven hebben die door LTO ondersteund beleid, gesloten moeten worden. Want ze zijn door Natura 2000/ Natuurbeschermingswet ineens illegaal geworden, terwijl ze soms al 100 jaar op de betreffende plek vee houden. Tja , wel een heel goedkope manier om de EHS te realiseren. Tja en wat doet LTO er tegen, niets, of wacht...... jawel ze gaan nog meer overleggen met het ministerie, zodat het maar niet uitlekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.