Home

Achtergrond

Kalverenhandel is bar slecht

De nukahandel zit in zwaar weer. De kalverprijzen gaan wéér naar beneden. Een zwartbont stierkalf van 48 kg noteert €3 lager, op €69.
Er is geen greintje optimisme in de handel. De markt kan het grote aanbod niet aan en de vraag valt tegen. Kalveren worden vaak niet na 28 weken geslacht, maar blijven een maand langer staan.

De nukahandel heeft veel last van de vleesveesector. Daar is de situatie belabberd. Er ligt geen ruimte voor een eventuele prijsstijging van de nuka’s. Voorlopig is de tendens dan ook dalend. Vooral bij de kruislingen. Die gaan deze week hard onderuit.

Het buitenlandse nuka-aanbod is nog altijd groot en drukt een behoorlijk stempel op de Nederlandse markt. Toch daalde de nuka-import in oktober met bijna 7 % ten opzichte van de maand ervoor. Die daling kwam geheel voor rekening van Duitsland.

Dat land exporteerde in oktober 35.613 kalveren naar Nederland. Dat waren er in september nog 40.398. Toch komt ruim de helft van alle buitenlandse nuka’s nog altijd uit Duitsland.

Opvallend is dat Nederland in oktober vorig jaar veel meer nuchtere kalveren importeerde: 92.234. Nederland haalde toen bijna 50.000 Duitse kalveren op.

Maar dat geeft een onjuist beeld. Nederland importeerde in 2007 maandelijks nooit meer dan 40.000 Duitse nuka’s. Oktober was een uitzondering omdat Frankrijk en Spanje toen geen Duitse nuka’s accepteerden vanwege blauwtonguitbraken in Duitsland.

prognose:

dalend

Of registreer je om te kunnen reageren.