Home

Achtergrond 170 x bekeken 2 reacties

'Kaliprijs zal niet gaan zakken'

Volgens dr. Ernst Andres, managing director van K+S Kali GmbH, zal de prijs die het bedrijf voor haar kaliproducten vraagt de komende tijd zeker niet zakken.

Andres stelde op een bijeenkomst met agrarische journalisten dat het verlagen van de kaliprijs nadelig is voor hun afnemers die in juni al grote hoeveelheden hebben ingekocht om voldoende voorraad te hebben. De hoge kaliprijzen en de slechte prijzen voor diverse agrarische producten maken agrariërs echter terughoudend bij het aankopen van onder andere kalimeststoffen. Ook het feit dat banken door de kredietcrisis minder gemakkelijk geld lenen, maakt de situatie gecompliceerd. Andres benadrukte het belang van voldoende Kali voor het gewas en het tijdig toedienen van sommige chloorbevattende kalimeststoffen.

De vooruitzichten voor de marktsituatie op de lange termijn zijn volgens Andres wel goed. K+S Kali GmbH uit het Duitse Kassel wil een nieuwe kalimijn openen, voor de continuïteit en de verwachte groei in het gebruik van kali wereldwijd.Het bedrijf maakt deel uit van de K+S Gruppe, waar ook K+S Benelux onder valt. Het produceert onder andere patentkali en thomaskali in diverse samenstellingen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  weereldburger

  Hier is duidelijk sprake van de marktwerking. Bij de prijs stijgingen was de vraag groter dan het aanbod en bij een kleinere vraag is het belankrijk dat de marges op peil gehouden worden.
  Is hier sprake van een monopolie positie of zijn er prijsafspraken gemaakt?????

 • no-profile-image

  boerke

  Gewone monopoli positie. Lijkt mij vrij duidelijk zij hebben alle kalimijnen in beheer.
  Er is een manier om hier goed mee om te gaan. Geen kali van deze firma kopen desnoods een jaar wat interen op kalicijfers en in ieder geval rekenen over omslagpunt kosten/baten zeker bij de huidige produktprijzen van de rooivruchten.

Of registreer je om te kunnen reageren.