Home

Achtergrond

Irritatie in Kamer over 'stemmingmakerij' VVD

De kruistocht die de VVD naar eigen zeggen voert tegen het elektronisch kinderdossier (EKD) heeft vandaag tot grote ergernis geleid in de Tweede Kamer.

De PvdA sprak van bangmakerij en het CDA noemde het optreden van VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming respectloos. De VVD'er had schande gesproken van een lijst met onder meer geslachtskenmerken waarmee een jeugdarts de ontwikkeling van een kind in kaart kan brengen. Zo zouden van alle Nederlandse kinderen in een elektronisch kinddosssier allerlei zaken komen te staan die verder niemand wat aangaan.

Alleen D66 viel Dezentjé-Hamming bij. De rest van de Kamer maakte haar duidelijk dat de gewraakte lijst al meer dan veertig jaar in zwang is bij consultatiebureaus. Minister André Rouvoet voor Jeugd en gezin wees erop dat het slechts gaat om een lijst met controlepunten en niet om een vragenlijst die een arts voor ieder kind invult. De Kamer steunde hem in zijn standpunt dat de politiek de samenstelling van deze lijst het beste aan artsen kan overlaten.

CU-Kamerlid Joël Voordewind sprak van platte stemmingmakerij en spookbeelden die VVD en D66 opriepen. De drempel voor ouders om hun kind te laten onderzoeken zou er alleen maar hoger door worden.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk noemde de opstelling van de VVD een schaamlap om niet te hoeven praten over zaken die er echt toe doen. Ze verwees daarmee naar het voorbeeld van registratie van schaamhaar waarmee Dezentjé Hamming haar standpunt kracht probeerde bij te zetten.

Met de vraag van Dezentjé Hamming aan Rouvoet hoe hij het zou vinden dat dit nog steeds in zijn dossier zou staan, bereikte de irritatie in de Kamer een hoogtepunt. Sterk bestempelde de opmerkingen van haar VVD-collega als respectloos en bestempelde haar als een leerling die slecht had geluisterd naar een college over de jeugdgezondheidszorg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.