Home

Achtergrond 187 x bekeken

Inzicht kostprijs onmisbaar

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en het Belgische Algemeen Boerensyndicaat (ABS) publiceren deze week verbijsterende cijfers.

Uit hun berekeningen blijkt dat de aardappeltelers ook volgend jaar ver onder de kostprijs produceren. Volgens de NAV heeft een aardappelteler volgend jaar €12,30 per 100 kilo nodig bij levering af land. Het ABS houdt het op €10,60. Terwijl de huidige prijzen op 7 tot 8 euro liggen.

Zo mogelijk nog verbazingwekkender is het dat veel akkerbouwers weinig inzicht hebben in hun kostprijs. Nu is het wel zo dat een kostprijsberekening voor een akkerbouwer lastiger is dan voor een veehouder, omdat hij meerdere gewassen produceert in plaats van alleen melk, varkens of eieren. Maar gebrek aan inzicht in de kostprijs maakt het voor een ondernemer erg lastig de juiste keuzes te maken.

Dit wordt des te belangrijker omdat de Europese landbouwministers het interventiesysteem voor graan hebben afgebouwd. Dit heeft tot gevolg dat de graanprijzen veel meer gaan schommelen en dat de bodem onder de graanprijs weg is. Omdat graan de spil is in de akkerbouw, heeft dit ook zijn weerslag op de prijzen van andere gewassen.

Akkerbouwers wijzen vaak naar hun afnemers als oorzaak van hun slechte financiële situatie. Nu worden ze met de huidige prijzen voor aardappelen, uien en wortelen ook onderbetaald. Maar inzicht in de eigen kosten is een voorwaarde om als ondernemer succesvol te zijn.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.