Home

Achtergrond 324 x bekeken 1 reactie

'Investeringsplannen in ijskast'

Zestig procent van de investeringsplannen van melkveehouders is in de ijskast gezet.

Dit zegt Freek Keulen van accountantsbureau Countus. Volgens hem blijkt dit uit gegevens van het bureau zelf en uit signalen uit de sector. Collega-adviseurs zeggen dit te betwijfelen.

"Veel ondernemers stellen hun plannen uit en zitten gefrustreerd thuis", vertelt Keulen. De forse daling van de melkprijs zou op veel melkveehouders een verlammende werking hebben. Dit is volgens Keulen vaak onterecht. "Het gaat om het lange termijn denken", zegt hij.

"Bij grote investeringen kan men bijvoorbeeld met banken afspraken maken over de hoogte van aflossing. Deze is vaak bij te stellen." Wel geeft hij aan dat veehouders gezien de omstandigheden bovengemiddeld moeten blijven presteren.

Jan Hendrik Damman, eveneens adviseur bij Countus, zegt niet somber te zijn over de ontwikkeling van de melkprijs. "Ik denk dat we uiteindelijk richting de melkprijscyclus van Amerika gaan; twee jaar slecht, twee jaar goed."

Gibo-adviseur Henk van Dijk zegt niet te weten of 60 procent van de plannen van melkveehouders in de ijskast is gezet. Wel zijn er volgens hem veehouders die even afwachten. "Alles draait om rendement", vertelt Van Dijk. "De 30 procent beste veehouders wil en kan in veel gevallen gewoon door met het uitvoeren van hun plannen."

Twan de Bie, bedrijfsadviseur van Abab, heeft het idee dat er minder plannen in de ijskast zijn gezet dan Countus wil doen geloven. "Ik denk eerder aan 30 procent, als dit al het geval is." Wel merkt hij dat het enthousiasme voor nieuwe plannen wat bekoeld is. Met een gedegen plan zijn er volgens de adviseur nog genoeg mogelijkheden om te investeren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    FRIESLND BOER

    Plannen in de ijskast of in de diepvries?

Of registreer je om te kunnen reageren.